Ζύμη για κρουασάν

GD Star Rating
loading…
Κρουασάν

Κρουασάν

Για να είναι το κρουασάν τραγανό εξωτερικά και αφράτο εσωτερικά,χωρίς να είναι λιπαρά, χρησιμοποιήστε κρύο βούτυρο στο πρώτο ζύμωμα. Με αυτόν τον τρόπο να δημιουργηθούν και στρώσεις ζύμης με τα ενδιάμεσα κενά.

Υλικά Συνταγής:

  • 15 γραμμάρια βούτυρο
  • 5 γραμμάρια μαγιά μπίρας
  • 5-6 κουταλιές της σούπας χλιαρό νερό
  • 210 γραμμάρια σκληρό αλεύρι
  • 4 γραμμάρια αλάτι
  • 30 γραμμάρια ζάχαρη
  • 2 κουταλιές της σούπας γάλα πλήρες
  • 125 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος

Εκτέλεση:

Τρίψτε τη μαγιά σε μπολ και διαλύστε τη με το νερό. Κοσκινίστε το αλεύρι με ένα σουρωτήρι πάνω από ένα γυάλινο μπολ. Προσθέστε το αλάτι, τη ζάχαρη, το γάλα, τα 15 γραμμάρια βούτυρο και τη διαλυμένη μαγιά.
Δουλέψτε τη ζύμη με το χέρι από έξω προς τα μέσα, έως ότου γίνει ομοιογενής. Εάν είναι πολύ σφιχτή, προσθέστε λίγο νερό. Σκεπάστε τη ζύμη με μεμβράνη και αφήστε τη να φουσκώσει για 1-1,5 ώρα σε ζεστό χώρο.
Ζυμώστε τη ζύμη με τα χέρια για να αποβληθεί το διοξείδιο του άνθρακα που παρήχθη κατά τη ζύμωση.
Έτσι η ζύμη ξαναπαίρνει τον αρχικό της όγκο. Ξανασκεπάστε το μπολ με μεμβράνη και αφήστε το στο ψυγείο για 1 ώρα για να ξαναδιπλασιαστεί ο όγκος της ζύμης.
Ζυμώστε τη για ακόμα μία φορά και βάλτε την στη κατάψυξη για 30 λεπτά.
Μαλακώστε τα 125 γραμμάρια βούτυρο με τη βοήθεια μίας σπάτουλας. Απλώστε τη ζύμη με πλάστη, σχηματίζοντας ένα παραλληλόγραμμο με μήκος 3 φορές μεγαλύτερο από το πλάτος του. Οι γωνίες πρέπει να είναι ορθές.
Απλώστε με τα δάχτυλα τη μισή ποσότητα του  βουτύρου στα 2/3 της κάτω πλευράς της ζύμης και διπλώστε μία φορά με το βούτυρο και μία φορά χωρίς βούτυρο. Βάλτε τη ζύμη για 30 λεπτά στη κατάψυξη και μετά 1 ώρα στο ψυγείο.
Επαναλάβετε τη διαδικασία «βούτυρο-δίπλωμα» με το υπόλοιπο βούτυρο και ξαναβάλτε τη ζύμη στη κατάψυξη για 30 λεπτά και μετά 1 ώρα στο ψυγείο

τύλιγμα ζύμης κρουασάν

τύλιγμα ζύμης κρουασάν

Ανοίξτε τη ζύμη με το πλάστη σε ένα φύλλο με διαστάσει περίπου 40-60 εκατοστών.
Κόψτε το φύλλο στη μέση κατά μήκος της μεγαλύτερης πλευράς και κάθε μισό σε 6 τρίγωνα.
Τυλίξτε το κάθε τρίγωνο, ξεκινώντας από τη μεγαλύτερη πλευρά προς την άκρη του τριγώνου.
Γυρίστε τις άκρες προς τα μέσα για να γίνουν σαν μισοφέγγαρο.
Αφήστε τα κρουασανάκια για μισή ώρα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Αν θέλετε χτυπήστε ένα αυγό και αλείψτε τα κρουασάν.
Ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 20-25 λεπτά

Tips:

  • Αν τα αφήσετε κατά λάθος περισσότερη ώρα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος πριν τα ψήσετε, ξαναβάλτε τα στο ψυγείο για 3-4 ώρες τουλάχιστον.
  • Προσέξτε το χρόνο και τη θερμοκρασία ψησίματος. Αν τα ψήσετε σε χαμηλότερη θερμοκρασία ή λιγότερο χρόνο από ό,τι πρέπει, το εσωτερικό τους θα μείνει άψητο

Οι φωτογραφίες είναι από Koluso και Zeditas.

GD Star Rating
loading…
Ζύμη για κρουασάν, 3.9 out of 5 based on 15 ratings