Ζύμη για φύλλο

zymi gia fyllo

Ζύμη για φύλλο

 

Υλικά:

  • 4 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 3-4 κουταλιές της σούπας λάδι
  • 2 κουταλάκια του γλυκού (κοφτά) αλάτι
  • περίπου 1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό ( ή όσο πάρει)

Εκτέλεση:

Σε μία λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι με το λάδι και το αλάτι, τρίβοντας τα με τα δάκτυλα μας.
Προσθέτουμε λίγο – λίγο το νερό, εξακολουθώντας το ζύμωμα , ώσπου να ενωθούν όλα τα υλικά.
Συνεχίζουμε το ζύμωμα σε αλευρωμένη επιφάνεια, μέχρι η ζύμη να γίνει σφιχτή, ελαστική και λεία.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να ανέβει για μισή ώρα.
Κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια , ανάλογα με το μέγεθος και τον αριθμό φύλλων που θέλουμε.
Αλευρώνουμε ένα ένα κομμάτι ζύμης και τα ανοίγουμε με τη βέργα ή τον πλάστη σε όσο  λεπτά θέλουμε.

  1. Μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο μαγιά στη ζύμη , αφού πρώτα την έχουμε διαλύσει σε λίγο χλιαρό νερό.
  2. Αντί για λάδι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βούτυρο ή Βιτάμ.
  3. Αντί για σκέτο νερό , χτυπάμε 1-2 αυγά με λίγο νερό ή με μισό φλιτζάνι γάλα.
  4. Με τη ζύμη για φύλλο μπορούμε να φτιάξουμε διάφορες πίτες και μπουρέκια.
    Τα φύλλα τα πλάθουμε όσο λεπτά θέλουμε, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας και τις απαιτήσεις της κάθε συνταγής για την παρασκευή της οποίας την προορίζουμε.
  5. Αν σας περισσέψει ζύμη από τα κοψίματα μπορείτε να φτιάξετε ένα μικρό ψωμάκι .

 

Καλή επιτυχία!!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.