Fougasse – Γαλλικό ψωμί από τον Άκη Πετρετζίκη στην εκπομπή “Πρωινό μου”!

 

 

ΥΛΙΚΑ:

  • 500 γραμμάρια σκληρό αλεύρι
  • 350 γραμμάρια νερό
  • 10 γραμμάρια μαγιά
  • 10 γραμμάρια αλάτι
  • 1 πρέζα ζάχαρη

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Χτυπάμε όλα τα υλικά πλην του αλευριού στο μίξερ, προσθέτουμε το αλεύρι και χτυπάμε για 8 λεπτά με τον γάτζο στη μεσαία ταχύτητα.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε να διπλασιαστεί (περίπου για 1, 1/2 ώρα).
Πλάθουμε 5 μπαλάκια, ανοίγουμε και ρίχνουμε τα υλικά της αρεσκείας μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 230 βαθμούς για 10 – 14 λεπτά.
Αλοίφουμε μόλις βγάλουμε από το φούρνο με λιωμένο βούτυρο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

2 Απαντήσεις

  1. Ο/Η ελενη λέει:

    καλησπερα ψαχνω πως γιναιτε το προζιμι βρηκα του ακη με το βασιλικο αλλα μονο την πρωτη μερα ειπε καθε μερα θα λεει τη θα κανει το προσπαθησα μονη μου ενω ειχε γυνει την τριτη μερα το αφησα ναγυνει καλιτερο και χαλασε τη λαθος εκανα τι κανουμε μετα την πρωτη μερα

    • Ο/Η Θεία Δέσποινα λέει:

      Κάνουμε ένα αραιό χυλό με το νερό και αλεύρι. Το βάζουμε σε ένα μπολ και το σκεπάζουμε με μια πετσέτα. Το αφήνουμε έξω στο μπαλκόνι. Το αφήνουμε 2 μέρες. Κοιτάμε αν έχει κάνει φουσκαλίτσες που είναι σημάδι ότι οι μύκητες ξεκίνησαν τη δουλειά τους αλλά και να μην έχει είναι μια χαρά. Προσθέτουμε μια κουταλιά αλεύρι και λίγο νερό και ανακατεύουμε καλά να γίνει πάλι χυλός. Επαναλαβάνουμε μετά από 2 μέρες.. το κάνουμε αυτό 3-4 φορές και ως τότε θα δούμε ότι έχει φουσκώσει ο χυλός μας και θα μυρίζει όμορφα και ξυνούτσικα όπως το προζύμι.
      Από αυτό χρησιμοποιούμε το μισό και στο υπόλοιπο προσθέτουμε αλεύρι, το αφήνουμε να ανέβει και το βάζουμε σε ένα μπολ κλειστό στο ψυγείο. Μια φορά την εβδομάδα το προζύμι θέλει τάισμα… αυτό γίνεται με λίγο αλεύρι και νερό…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.