Δείτε τον παρουσιαστή Άλεξ Κάβδα, την Αλεξάνδρα Κατσαΐτη και την Ελένη Ψυχούλη στο “Chef on air” να μας φτιάχνουν σαλάτα με φακές και ξινομυζήθρα, μπρόκολο ογκρατέν με καπνιστό τυρί και κοτόπουλο με σάλτσα κέτσαπ!

Σήμερα Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012δείτε τον παρουσιαστή Άλεξ Κάβδα,την ενδυματολόγο Αλεξάνδρα Κατσαϊτη και την Ελένη Ψυχούλη να μας φτιάχνουν πολύ νόστιμες κι εύκολες συνταγές: σαλάτα με φακές και ξινομυζήθρα, μπρόκολο ογκρατέν με καπνιστό τυρί  και κοτόπουλο με σάλτσα κέτσαπ!
Δείτε επίσης στο tip  της ημέρας για το κάστανο και τη γλυκοπατάτα!

 

ΥΛΙΚΑ για τη σαλάτα με φακές:

  • 1½ φλιτζάνι φακές
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σπιτικό ζωμό λαχανικών
  • σκόρδο

 Για τη σαλάτα:

  • 1 φλιτζάνι πλιγούρι
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κολοκυθάκια
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό μαδημένο με το χέρι
  • 1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 10 τοματίνια
  • 2 κουταλιές της σούπας ξυνομυζήθρα Πάρου
  • 50 γραμμάρια κρίταμο τουρσί
  • Αλάτι χοντρό

Για τη βινεγκρέτ:

  • 1/2 φλιτζάνι  ελαιόλαδο
  • 3 κουταλιές της σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • Αλάτι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σαλάτα με φακές και ξινομυζήθρα

Σαλάτα με φακές και ξινομυζήθρα

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό, το σκόρδο, το κρεμμύδι, τη δάφνη, το ζωμό λαχανικών, λίγο αλάτι και τις φακές και ανακατεύουμε.
Βράζουμε έως ότου να μαλακώσουν οι φακές και όχι να λιώσουν τελείως, δηλαδή περίπου 10 – 15 λεπτά.
Σουρώνουμε τις φακές, πετάμε το σκόρδο, το κρεμμύδι, και τα δαφνόφυλλα.
Ξεπλένουμε τις φακές με κρύο νερό και τις αφήνουμε να στραγγίξουν και να κρυώσουν καλά.
Αφήνουμε το πλιγούρι σε λίγο νερό να φουσκώσει για μερικά λεπτά.
Βάζουμε τις φακές σε ένα μεγάλο μπολ για σαλάτα.
Πλένουμε το κολοκυθάκι, το κόβουμε σε μικρά κυβάκια και το βάζουμε στο μπολ με τις φακές.
Προσθέτουμε τα ντοματίνια κομμένα στα 4, το δυόσμο και τον μαϊντανό.
Στραγγίζουμε το πλιγούρι και το προσθέτουμε και αυτό στο μπολ.
Βάζουμε σε ένα μπολάκι ξύδι, ελαιόλαδο και λίγη πάπρικα και ανακατεύουμε και έτσι φτιάχνουμε τη βινεγκρέτ.
Περιχύνουμε τις φακές με τη βινεγκρέτ και ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε στο μπολ τα μισά φύλλα κρίταμου και την ξινομυζήθρα και σερβίρουμε

Γαρνίρουμε με το υπόλοιπο κρίταμο, χοντρό αλάτι κι λίγη ακόμα ξυνομυζήθρα με πάπρικα.
Το πλιγούρι το βάζουμε για να βοηθήσει τον οργανισμό μας να απορροφήσει τον σίδηρο από τις φακές.
Το κρίταμο περιέχει  αιθέρια έλαια , μεταλλικά άλατα, βιταμίνες και το περισσότερο ιώδιο από καθετί άλλο.

 

ΥΛΙΚΑ για το μπρόκολο ογκρατέν:

  • ½  κιλό μπρόκολο
  • 300 γραμμάρια τυρί  καπνιστό σε φέτες
  • 100 γραμμάρια γραβιέρα
  • 250 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό
  • 250 ml κρέμα γάλακτος
  • 3 αβγά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Μαργαρίνη

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μπρόκολο ογκρατέν

Μπρόκολο ογκρατέν

Κόβουμε το μπρόκολο στη μέση και το βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 6-7 λεπτά.
Δεν χρειάζεται να παραβράσει γιατί στη συνέχεια θα μπει στο φούρνο.
Σπάμε το σκόρδο στη μέση και  περνάμε όλη την επιφάνεια του ταψιού με αυτό για να αρωματιστεί το ταψί.
Αλείφουμε το ταψί και με τη μαργαρίνη.
Στραγγίζουμε και κόβουμε το μπρόκολο σε μπουκετάκια και στη συνέχεια κόβουμε το κάθε μπουκετάκι κάθετα έτσι ώστε να έχουμε 2 επίπεδες επιφάνειες.
Κρατάμε 2-3 μπουκετάκια  για τη σος και τα υπόλοιπα τα στρώνουμε στο ταψί.
Σε ένα μπλέντερ βάζουμε τα μπουκετάκια  που κρατήσαμε, το γιαούρτι, την κρέμα γάλακτος, τη γραβιέρα τριμμένη και τα αβγά και τα χτυπάμε μέχρι να ομοιογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Αδειάζουμε το μείγμα πάνω από τα μπρόκολα και πασπαλίζουμε με την πάπρικα.
Στρώνουμε πάνω από το μπρόκολο φέτες καπνιστού τυριού.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20-30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει η κρέμα και να πάρει χρώμα το τυρί.

 

YΛΙΚΑ για το κοτόπουλο με σάλτσα κέτσαπ:

  • 2 μπούτια κοτόπουλου (ή φτερούγες ή στήθος)

Για τη μαρινάδα:

  • 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
  • 1 σφηνάκι νερό
  • 1 σφηνάκι μαύρη ζάχαρη
  • 1 σφηνάκι κέτσαπ 
  • 2 κουταλιές της σούπας ξύδι
  • 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 κουταλιές της σούπας σόγια
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα καυτερή
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κοτόπουλο με σάλτσα κέτσαπ

Κοτόπουλο με σάλτσα κέτσαπ

Σε ένα κατσαρολάκι σοτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο στο ελαιόλαδο μέχρι να ξανθίσει.
Στη συνέχεια προσθέτουμε  το αλεύρι και ανακατεύουμε να κολλήσει με το κρεμμύδι.

Προσθέτουμε το νερό, το ξύδι και το λεμόνι, ανακατεύουμε και κατεβαζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Προσθέτουμε τη  μαύρη ζάχαρη, κέτσαπ, σόγια, μουστάρδα, πάπρικα, μπούκοβο και ανακατεύουμε.
Τοποθετούμε τα μπουτάκια σε ένα πυρέξ, αλατοπιπερώνουμε καλά και απλώνουμε ομοιόμορφα τη μαρινάδα από το κατσαρολάκι για να πάει παντού.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα για περίπου 45 λεπτά (αν επιλέξουμε φτερούγες αντί για μπουτάκια θα θέλουν λιγότερη ώρα ενώ αν βάλουμε στήθος θα ψήσουμε λίγο παραπάνω).
Σερβίρουμε διακοσμώντας με ένα κλωναράκι φρέσκο θυμάρι.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.