Η παραδοσιακή μαγείρισσα Ντίνα Χαρίση μας δείχνει πως φτιάχνονται τα γεμιστά κολοκυθάκια και το λαχταριστό γαλακτομπούρεκο! Η Ελένη φτιάχνει μια διαφορετική εκδοχή για το κριθαράκι που βράζει αργά σε ζουμάκι από έτοιμη σούπα!

Δείτε την Ντίνα Χαρίση να μας φτιάχνει, μαζί με την Ελένη Ψυχούλη, γεμιστά κολοκυθάκια, γαλακτομπούρεκο και μια διαφορετική εκδοχή για το κριθαράκι!
Στο tip της ημέρας μάθετε πως να φτιάχνετε λαχταριστά κρουτόν.
Παρακολουθείστε το βίντεο από την εκπομπή “Chef on air” την Πέμπτη 23/2/2012.
Επίσης δείτε τα υλικά και την εκτέλεση αναλυτικά γραμμένα.

Καλή επιτυχία σε ό,τι και αν μαγειρέψετε!

 

YΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ:

  • 4 κολοκύθια μεγάλα
  • ½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 φλιτζάνι κιμά χοιρινό
  • ½ φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
  • 2 κουταλιές της σούπας φρυγανιά τριμμένη
  • 1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι
  • 2 αβγά
  • Μαργαρίνη
  • 3 κουταλιές της σούπας ντομάτα κονκασέ
  • Χυμό από 2 λεμόνια
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ
  • 1 σπιτικό ζωμό λαχανικών

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Γεμιστά κολοκυθάκια

Γεμιστά κολοκυθάκια

Κόβουμε την κορυφή από τα κολοκυθάκια και τα αδειάζουμε.
Αφήνουμε  αρκετή σάρκα στα τοιχώματα του εσωτερικού τους.
Κρατάμε λίγο από τις σάρκες για να τις  χρησιμοποιήσουμε σαν καπάκι για τα κολοκυθάκια ή κόβουμε μία κορυφή από κάποιο κολοκύθι και το τεμαχίζουμε σε χοντρά κομμάτια.
Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι  τη μαργαρίνη.
Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι  και το τσιγαρίζουμε στη μαργαρίνη μέχρι να μαραθεί.
Προσθέτουμε τον κιμά και τον τσιγαρίζουμε να πάρει χρώμα.
Πατάμε τον κιμά με μια κουτάλα για να μην έχει καθόλου κομμάτια.
Αλατοπιπερώνουμε.
Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών, τον μαϊντανό που έχουμε ψιλοκόψει, το κονκασσέ και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε λίγο βραστό νερό στο τηγάνι.
Ξεπλένουμε το ρύζι σε κρύο νερό να φύγει η κόλλα του και το ρίχνουμε και αυτό στο τηγάνι.
Ανακατεύουμε να πάει παντού και αφήνουμε να βράσει μέχρι να εξατμιστεί το νερό.
Κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά .
Προσθέτουμε το κεφαλοτύρι τριμμένο και τη τριμμένη φρυγανιά.
Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.
Αφού κρυώσει λίγο το μείγμα  προσθέτουμε τα ασπράδια στο μείγμα του κιμά και ανακατεύουμε να πάνε παντού.
Αν δεν μπορούμε να περιμένουμε να κρυώσει μπορούμε να ρίξουμε λίγο νερό στα ασπράδια για  να ρίξει τη θερμοκρασία και να μην ψηθεί το αβγό όταν το προσθέσουμε στο μείγμα.
Γεμίζουμε με ένα κουτάλι τα κολοκυθάκια μέχρι πάνω και τους βάζουμε τα καπάκια που κρατήσαμε.
Τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα και συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό για να καλύψει ως τη μέση τα κολοκύθια, 3-4 κουταλιές μαργαρίνη, αλάτι και πιπέρι.
Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν τρία τέταρτα.
Για το αβγολέμονο :
Σε ένα μπολ βάζουμε δυο κουταλιές νερό , τους δύο κρόκους, το  κορν φλάουρ και το χυμό των λεμονιών.
Χτυπώντας συνέχεια τα αβγά, προσθέτουμε 3-4 κουταλιές ζουμί από την κατσαρόλα στα αβγά για να πάρουν θερμοκρασία και να μην μας κόψει το αυγολέμονο.
Αδειάζουμε το αβγολέμονο στην κατσαρόλα, ανακινώντας την κατσαρόλα κυκλικά για να πάει παντού.
Αφήνουμε να πάρει μια βράση ο ζωμός με το αβγολέμονο ίσα ίσα να δέσει η σάλτσα.

Σερβίρουμε τα κολοκύθια σε πιάτο, τα κόβουμε κατά μήκος σε κομμάτια, περιχύνουμε με το αβγολέμονο για να πάει παντού και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

 

 

YΛΙΚΑ ΓΙΑ  ένα μικρό ταψί ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ:

 

  • 8 φύλλα κρούστας
  • 1/2  λίτρο γάλα πλήρες
  • ¾ φλιτζανιού ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 βανίλια
  • 3 αβγά
  • Μαργαρίνη

Για το σιρόπι:

  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνι νερό
  • Φλούδα & χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 ξυλάκι κανέλλα
  • 1/3 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Γαλακτομπούρεκο

Γαλακτομπούρεκο

Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα και περιμένουμε να κάψει.
Μόλις πάρει βράσει προσθέτουμε το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα.
Μόλις δέσει το μείγμα το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια.
Προσθέτουμε στη κατσαρόλα το μείγμα με τα αυγά μαζί με 3 κουταλιές της σούπας  μαργαρίνη ανακατεύοντας συνεχώς.
Για το σιρόπι βάζουμε όλα τα υλικά σε μία  κατσαρόλα και βράζουμε για 10 λεπτά να δέσει ελαφρά.

Αλείφουμε ένα μικρό ταψί με μαργαρίνη και στρώνουμε 2 φύλλα καλύπτοντας καλά όλη την επιφάνεια του ταψιού. Αλείφουμε τα φύλλα με μαργαρίνη και επαναλαμβάνουμε για άλλες 3 στρώσεις πάντα αλείφοντας με μαργαρίνη ανάμεσα στα φύλλα.
Θέλουμε οι άκρες του φύλλου να εξέχουν από το ταψί για να τα διπλώσουμε μετά και να κρατήσουν την κρέμα στο εσωτερικό.
Αδειάζουμε την κρέμα στο ταψί, τη στρώνουμε και διπλώνουμε τα φύλα που εξέχουν προς τα μέσα πάνω από τη κρέμα.
Τα αλείφουμε με μαργαρίνη και στρώνουμε από πάνω άλλα 4 φυλλά, αλείφοντας με μαργαρίνη ενδιάμεσα.
Αφού στρώσουμε και το τελευταίο φύλλο, το χαράζουμε  με ένα μαχαίρι προσέχοντας να μην φτάσουμε μέχρι τη κρέμα.
Ραντίζουμε με λίγο νερό για να γίνει τραγανό και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μισή ώρα.
(Αν θέλουμε για έξτρα τραγανό φύλλο μπορούμε πριν το ψήσιμο να πασπαλίσουμε το τελευταίο φύλλο με ελάχιστο ηλιέλαιο)
Μόλις βγει από το φούρνο αδειάζουμε το σιρόπι να καλύψει το γαλακτομπούρεκο, με ζεστό σιρόπι σε ζεστό ταψί.
Σερβίρουμε  πασπαλίζοντας με λίγη κανέλα.

 

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΜΕ ΧΟΡΤΟΣΟΥΠΑ:

  • 200 γραμμάρια κριθαράκι ή πεπονάκι ή γραμματάκι ή αστεράκι ή ρύζι ή οποιοδήποτε μικρό ζυμαρικό
  • 2 φακελάκια χορτόσουπα Knorr ή οποιαδήποτε άλλη θέλουμε
  • ½  ποτήρι λευκό κρασί
  • 4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα ή ένα ξερό κρεμμύδι
  • 150 γραμμάρια κεφαλογραβιέρα τριμμένη ή γραβιέρα ή κασέρι ή οποιοδήποτε τυρί θέλουμε
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Ελαιόλαδο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κριθαρότο με έτοιμη χορτόσουπα

Κριθαρότο με έτοιμη χορτόσουπα

Διαλύουμε τις σούπες σε ένα λίτρο ζεστό νερό.
Σοτάρουμε το κρεμμύδι σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε καλά.
Σβήνουμε με λευκό κρασί και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τη σούπα λίγη λίγη έτσι ώστε κάθε φορά ίσα  να καλύπτει το κριθαράκι. Μόλις πιεί το κριθαράκι την πρώτη δόση προσθέτουμε πάλι λίγη σούπα και συνεχίζουμε μέχρι να μαλακώσει το κριθαράκι, περίπου 20 λεπτά.
Κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά, και όσο είναι ακόμα ζεστό το κριθαράκι, προσθέτουμε τον μαϊντανό μαζί με την κεφαλογραβιέρα και ανακατεύουμε.
Αν δεν έχουμε φρέσκο μαϊντανό, μπορούμε να κρατήσουμε το πράσινο μέρος από το φρέσκο κρεμμυδάκι και να το ψιλοκόψουμε για να γαρνίρουμε το φαγητό μας.
Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγη έξτρα τριμμένη κεφαλογραβιέρα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.