Μακαρονάδα αλιόλιο με ψεύτικη παρμεζάνα, γιουβαρλάκια γιαλαντζί (χωρίς κιμά) και ψωμί με αυγό και χίλια αρώματα!

Κουζίνα του φτωχού, με υλικά που όλοι έχουμε στο σπίτι από την Νάπολη Ιταλίας σήμερα 29/2/2012 στο “Chef on air” μας παρουσιάζει ο chef  Βιτσέντζο Ζάννι παρέα με την Ελένη Ψυχούλη!
Επίσης δείτε στο tip της ημέρας τα μυστικά του ξυδιού!
Η εκπομπή είναι επανάληψη και είχε ξαναπαιχτεί στις 30/11/2011.

 

Υλικά για τη μακαρονάδα αλιόλιο με ψεύτικη παρμεζάνα: 

  • 200 γρ. σπαγγέτι
  • 5 ελιές χωρίς κουκούτσι
  • 50 γραμμάρια κάπαρη
  • 5 σκελίδες σκόρδο
  • 1 μικρή καυτερή πιπεριά
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • 2 φλιτζάνια ψίχουλα ή τριμμένη γαλέτα
  • 3 λιαστές ντομάτες
  • 1 κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο
  • 1 κλωνάρι φρέσκια ρίγανη
  • 1 κλωνάρι θυμάρι
  • 3-4 φύλλα φασκόμηλου
  • Ελαιόλαδο
  • Ξύσμα λεμονιού

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μακαρονάδα αλιόλιο με ψευτοπαρμεζάνα

Μακαρονάδα αλιόλιο με ψευτοπαρμεζάνα

Βάζουμε νερό να βράσει σε μία κατσαρόλα και ρίχνουμε τα μακαρόνια.
Για 100 γραμμάρια μακαρόνια χρειαζόμαστε περίπου 1 λίτρο νερό και 10 γραμμάρια αλάτι.
Σε τηγάνι ζεσταίνουμε αρκετό ελαιόλαδο και προσθέτουμε τις σκελίδες σκόρδου κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες.
Σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα το σκόρδο, αλλά προσοχή να μην μας καεί γιατί θα πικρίσει.
Ψιλοκόβουμε την καυτερή πιπεριά και την προσθέτουμε στο τηγάνι με το σκόρδο.
Αν θέλουμε πιο καυτερό το φαγητό μας μπορούμε να προσθέσουμε όσο πιπεριά θέλουμε.
Χοντροκόβουμε τον μαϊντανό και τον προσθέτουμε στο τηγάνι με το σκόρδο και την πιπεριά.
Σε άλλο τηγάνι προσθέτουμε ελαιόλαδο και σε πολύ χαμηλή φωτιά προσθέτουμε τα ψίχουλα – γαλέτα, ξύσμα λεμονιού.
Σε επιφάνεια κοπής βάζουμε τις λιαστές ντομάτες. τις ελιές, μια σκελίδα σκόρδο,το δεντρολίβανο, λίγο μαϊντανό, τα ψιλοκόβουμε όλα μαζί και τα προσθέτουμε στο τηγάνι με τα ψίχουλα και το ξύσμα λεμονιού.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πάρουν χρώμα τα ψίχουλα και να βγάλουν τα αρώματα τους τα υπόλοιπα υλικά.
Προσθέτουμε τα μακαρόνια λίγα λίγα απευθείας από την κατσαρόλα στο ζεστό λάδι με το σκόρδο, την πιπεριά και το μαϊντανό.

Σερβίρουμε τα μακαρόνια σε μεγάλη πιατέλα, τα περιχύνουμε με το σκορδόλαδο και την καυτερή πιπεριά και πασπαλίζουμε με τα ψίχουλα, την κάπαρη, τη λιαστή ντομάτα, την κάπαρη και τα μυρωδικά.

 

Υλικά για τα γιουβαρλάκια γιαλαντζί ή πολπετίνια:

  • 400 γραμμάρια ψίχα από μπαγιάτικο χωριάτικο ψωμί
  • 3 κουταλιές της σούπας μαϊντανό
  • 1/3 φλιτζανιού παρμεζάνα
  • 1/3 φλιτζανιού πεκορίνο
  • 1 αβγό
  • 100 γραμμάρια αλεύρι
  • 2 φέτες βραστό ζαμπόν ή προσούτο κομμένες σε μικρά κομματάκια
  • Ελαιόλαδο
  • 1 σπιτικό ζωμό κότας
  • 1 σπιτικό ζωμό βοδινού
  • 200 γραμμάρια πατάτες βρασμένες και κομμένες σε κυβάκια
  • Μυρωδικά (φύλλα φασκόμηλο, θυμάρι, δεντρολίβανο) ψιλοκομμένα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Γιουβαρλάκια γιαλαντζί

Γιουβαρλάκια γιαλαντζί

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε την ψίχα του ψωμιού, σπασμένη σε μικρότερα κομματάκια με το χέρι, προσθέτουμε ελάχιστο νερό, διαλύουμε την ψίχα σε ψίχουλα με τα χέρια και προσθέτουμε μαϊντανό, παρμεζάνα (ή οποιοδήποτε άλλο τυρί), πεκορίνο (ή κεφαλοτύρι), 1 αυγό, λίγο αλεύρι,τα μυρωδικά (φύλλα φασκόμηλο, θυμάρι, δεντρολίβανο) και το προσούτο ή ζαμπόν.
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει μια κολλώδης ζύμη και με βρεγμένα χέρια πλάθουμε σε μικρά στρογγυλά κεφτεδάκια.
Διαλύουμε τους δύο ζωμούς σε κατσαρόλα με 2 λίτρα νερό και βράζουμε.Αν δεν θέλουμε να βάλουμε έτοιμο ζωμό, μπορούμε να φτιάξουμε εμείς με ότι έχουμε (κοτόπουλο, χοιρινό, μοσχάρι, καρότο, κολοκυθάκι, πατάτα, κρεμμύδι, σέλινο…).
Προσθέτουμε τα κεφτεδάκια και τις πατάτες και αφήνουμε να βράσουν για 3 – 4  λεπτά.

Αν δεν έχουμε βάλει έτοιμο ζωμό και τον έχουμε φτιάξει μόνοι μας, προσθέτουμε και λίγο αλάτι.

Σερβίρουμε σε βαθύ μπολ μερικά κεφτεδάκια, λίγες πατάτες και αρκετό ζουμί.
Πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα, πεκορίνο και φρεκοτριμμένο πιπέρι.
Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, διακοσμούμε με λίγο φασκόμηλο και ρίγανη και είναι έτοιμο.

Είναι ένα φαγητό που το κάνουν στη βόρεια Ιταλία, στα σύνορα με Γερμανία.
Αν θέλουμε να το κάνουμε νηστίσιμο δεν βάζουμε το ζαμπόν – προσούτο.

 

Υλικά για το ψωμί με αυγό και χίλια αρώματα:

  • 1 αβγό
  • 1 χοντρή φέτα μπαγιάτικο ψωμί
  • 1 ντομάτα
  • 3 λεπτές φέτες πανσέτα ή μπέικον(αλατισμένο ή καπνιστό)
  • 1 κλωνάρι δεντρολίβανο
  • 1 κλωνάρι φρέσκια ρίγανη
  • 1 κλωνάρι φρέσκο θυμάρι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 3 φύλλα φασκόμηλο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • Ελαιόλαδο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Ψωμί με αυγό

Ψωμί με αυγό

Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει προσθέτουμε φασκόμηλο, δεντρολίβανο, δάφνη, θυμάρι, ρίγανη, το σκόρδο, λίγο αλάτι και λίγο ελαιόλαδο και αφήνουμε το νερό να πάρει τα αρώματα από όλα τα υλικά μας.
Σε τηγάνι προσθέτουμε ελάχιστο ελαιόλαδο και αφού κάψει καλά σπάμε το αβγό και προσεκτικά ρίχνουμε πρώτα το ασπράδι και μετά στο κέντρο του τον κρόκο.
Αλατοπιπερώνουμε το αβγό και περιμένουμε να τηγανιστεί χωρίς όμως να τηγανιστεί και ο κρόκος.
Τον κρόκο τον θέλουμε μελάτο για να χυθεί αργότερα πάνω στο ψωμί.
Βάζουμε μία χοντροκομμένη φέτα μπαγιάτικου ψωμιού στον πάτο ενός πιάτου και παίρνουμε 1 – 2 κουταλιές, με τη κουτάλα της σούπας , ζωμό από τα μυρωδικά και το περιχύνουμε για να πάρει αρώματα.
Στρώνουμε το αβγό πάνω από το ψωμί.

Στο ίδιο τηγάνι του αβγού τηγανίζουμε το μπέικον μέχρι να γίνει κριτσανιστό και το βάζουμε πάνω από το αβγό.

Σερβίρουμε με δυο φετούλες ντομάτα, ένα κλαράκι δεντρολίβανου και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.