Αλμυρά και γλυκά snacks για το Σαββατοκύριακο από τον Άκη Πετρετζίκη στο “Πρωινό mou”!

Για άλλη μια φορά ο Άκης μας προτείνει λιχουδιές για εμάς και τους καλεσμένους μας για το Σαββατοκύριακο!
Παρακολουθείστε το βίντεο(αν αργήσει να φορτώσει λίγο και στη θέση του εμφανίζεται κενό, είναι φυσιολογικό), όπως επίσης δείτε την εκτέλεση της κάθε συνταγής και τα υλικά γραμμένα παρακάτω!

Καλό Σαββατοκύριακο και καλή επιτυχία!

Υλικά για αλμυρά ρολάκια:

  • Ζύμη για πίτσα ή κρουασάν
  • παστουρμά
  • Μορταδέλα
  • Τυρί
  • Μυρωδικά (φραγκομαϊντανό, εστραγκόν, μαϊντανό, δυόσμο….)

Εκτέλεση:

Αλμυρά ρολάκια

Αλμυρά ρολάκια

Επειδή η ζύμη για κρουασάν είναι μακριά, την κόβουμε στη μέση και ενώνουμε τα 2 κομμάτια για να έχουμε μία φαρδιά ζύμη.
Απλώνουμε λίγο τριμμένο τυρί πάνω στη ζύμη.
Κόβουμε μία φέτα παστουρμά στη μέση  και βάζουμε τα 2 κομμάτια στο κέντρο της ζύμης σαν λωρίδα.
Πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά, βάζουμε μορταδέλα και τυλίγουμε σε ρολό.
Αν δεν έχουμε πριονωτό μαχαίρι να κόψουμε τη ζύμη την βάζουμε για 10 λεπτά στη κατάψυξη για να σφίξει η ζύμη  και τη κόβουμε σε ρολάκια.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 – 25 λεπτά.

 

 

 

Υλικά για ανάποδη τάρτα:

  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • 4 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
  • λίγο μπαλσάμικο
  • 1 κουταλιά ζάχαρη
  • Αλάτι – πιπέρι
  • Τυρί φέτα (τυρί σόγιας για αυτούς που νηστεύουν) κομμένο σε μικρά κυβάκια

Εκτέλεση:

Ανάποδη τάρτα

Ανάποδη τάρτα

Βγάζουμε τη σφολιάτα από το ψυγείο 10 λεπτά πριν τη χρησιμοποιήσουμε για να μαλακώσει λίγο.
Βάζουμε λίγο λάδι στο τηγάνι να κάψει σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε τα κρεμμύδια, τη ζάχαρη, το μπαλσάμικο, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε για περίπου μισή ώρα να μαλακώσουν.
Τοποθετούμε λαδόκολλα σε ένα ταψί, σκορπάμε τα κομμάτια τυριού, βάζουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια από πάνω, σκεπάζουμε με το φύλλο σφολιάτας, πατάμε λίγο με το χέρι περιμετρικά και ψήνουμε στους 190 βαθμούς για 20 – 25 λεπτά.
Αφού ψηθεί την αναποδογυρίζουμε και είναι έτοιμη για σερβίρισμα!

 

 

 

Υλικά για κέικ κρουασάν με καραμέλα:

  • 2 πακέτα ζύμη για κρουασάν
  • 120 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
  • 100 γραμμάρια ξηροί καρποί
  • 150 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
  • 1 κουταλιά νερό
  • Κανέλα
  • Παπαρουνόσπορος προαιρετικά
Εκτέλεση:
Κρουασάν με καραμέλα

Κρουασάν με καραμέλα

Ρίχνουμε λίγο λιωμένο βούτυρο σε μία φόρμα με τρύπα στη μέση.
Αν δεν έχουμε τέτοια φόρμα, βάζουμε στο κέντρο ενός ταψιού ένα τσέρκι ή ένα μπολ τυλιγμένο με αλουμινόχαρτο ή ακόμα και σκέτο αλουμινόχαρτο.
Πασπαλίζουμε τον πάτο του ταψιού με λίγη από τη ζάχαρη.
Όπως είναι τυλιγμένες οι ζύμες σε ρολό τις κόβουμε σε 8 κομμάτια τη κάθε μία.
Βάζουμε στο ταψί περιμετρικά της τρύπας τα 8 κομμάτια ζύμης.
Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο βούτυρο να πάρει βράση, προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να λιώνει η ζάχαρη, για περίπου 1 λεπτό.
Ρίχνουμε το μισό μείγμα με τους ξηρούς καρπούς πάνω από τα κομμάτια ζύμης, τοποθετούμε τα άλλα 8 κομμάτια ζύμης στα κενά, ρίχνουμε το υπόλοιπο μείγμα από πάνω και πασπαλίζουμε με κανέλα και με παπαρουνόσπορο προαιρετικά.
Ψήνουμε για 25 – 30 λεπτά στους 180 βαθμούς.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.