3η φάση δίαιτας – μεθόδου Ντουκάν (Dukan)

Δίαιτα - Diet

Δίαιτα – Diet

3η φάση (απαραίτητη!!!) (προ συντήρηση)
Η φάση αυτή διαρκεί ανάλογα με τα κιλά που χάσαμε.
Για κάθε κιλό χαμένο κάνουμε 10 μέρες συντήρηση, δηλαδή αν χάσαμε 5 κιλά = 50 μέρες.
Αν δεν την κάνετε…, απλά … θα ξαναπάρετε τα κιλά που χάσατε !!!
Καθημερινά καταναλώνουμε πρωτεΐνες και λαχανικά (ότι και στην 2η φάση ημέρα πρωτεΐνης και λαχανικών) και επιπλέον κάθε μέρα:
•   1 φρούτο την ημέρα και  ΜΟΝΟ !
Επιτρέπονται όλα τα φρούτα ΕΚΤΟΣ από σταφύλια, σταφίδα, μπανάνα, κεράσια και αποξηραμένα φρούτα ή ξηρούς καρπούς.
Προσέχετε τις ποσότητες, μόνο ένα γιατί έχουν ζάχαρη. Δηλαδή : 1 μήλο, 1 αχλάδι, 1 πορτοκαλί, 1 grapefruit, 1 ροδάκινο. Για τα μικρά φρούτα: 1 κούπα γαλλικού cafe, φράουλες η μούρα. Για τα μεγαλύτερα, πεπόνι, καρπούζι μια μεγάλη κούπα. Για τα μέτρια σε μέγεθος : 2 δαμάσκηνα, 2 βερίκοκα.

•   2 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως ή πλήρες ψωμί. Απαγορεύεται η μπαγκέτα, το άσπρο ψωμί, και το ψωμί από καλαμπόκι.

•   1 μερίδα τυρί της αρεσκείας μας (40γραμμάρια) (κάτι λιγότερο από 2 La Vache qui Rit σε μέγεθος η καλύτερα σε ένα κουτί τσίχλες αν βοηθάει)
Ο Ντουκάν αναφέρεται σε γαλλικά τυριά.
Προσπαθώ να σας δώσω ένα δείγμα από τα δικά μας και κάποια γαλλικά. Έχετε δικαίωμα 40gr από τα παρακάτω τυριά :
Γκούντα, τσένταρ, γραβιέρα, emmental, 2 babaybel light, 2 la vache qui rit light, edam, κασέρι, milner, όλα τα κίτρινα δηλαδή και τα ιταλικά τύπου παρμεζάνα,  μπάτζος , παντάνο. Νομίζω αν κατάλαβα καλά όλα τα παστεριωμένα.
ΌΧΙ τα μαλακά τυριά : κατσικίσιο, camembert, Roquefort, Bleu, brie, Gorgonzola  κατίκι, γαλοτύρι, φέτα, ανθότυρο, mozzarella. Δηλαδή όσα είναι σε μορφή κρέμας
Για να μην μπερδευτείτε καλύτερα τα γνωστά κίτρινα και με ένδειξη παστεριωμένα. Για την φέτα θα το κοιτάξω, πρέπει να είναι σε ενδιάμεση κατάσταση άρα μάλλον μικρότερη ποσότητα ή όχι πολύ συχνά.
+
•   2 φορές την εβδομάδα
1 μερίδα εστιατορίου (όχι γεμάτο πιάτο) την ημέρα υδατάνθρακες, άμυλο, αμυλώδη τρόφιμα.
Απαγορεύεται το άσπρο ρύζι και οι πατάτες, το πολύ στην ανάγκη και μόνο 1 μερίδα τον 125gr, όχι 2 μερίδες! Τελείως απαγορεύεται τα τσιπς, τηγανιτές πατάτες, πατάτες στον φούρνο.

Ρύζι καστανό : μερίδα βρασμένο 220gr

Επιτρέπονται μακαρόνια και καλύτερα ολικής αλέσεως. Όχι όμως με λάδι, βούτυρο, κρέμα γάλακτος πάνω από 1,5 %, το πολύ 3%. Περίπου 250gr μακαρόνια βρασμένα και επιλέξτε μια sauce ελαφριά. P.x. σάλτσα ντομάτας φρέσκια χωρίς ζάχαρη με κρεμμύδια, σκόρδο και αρωματικά. Όχι πχ. Με γραβιέρα θα επιβαρύνεται το πιάτο.

Κους κους, polenta και πλιγούρι, φασόλια : μερίδα τον 220gr.

Φακές : 1 μόνο μερίδα την ημέρα 220gr (μαγειρεμένη) Μην προσθέσετε λάδι.
Φασόλια, ρεβίθια, φάβα : επίσης 1 μόνο μερίδα την ημέρα 220gr (μαγειρεμένα) Μην προσθέσετε λάδι.

1 μερίδα αρνί η χοιρινό : Εννοείτε ότι αποφεύγετε την πέτσα του αρνιού και το χοιρινό μόνο σε φιλέτο και άπαχο. Μπορείτε να φάτε το άσπρο ζαμπόν (μάλλον εννοεί πχ. Το καπνιστό χοιρινό, μπριζόλα. Απαγορεύεται rita το ωμό ζαμπόν.
+
•   2 ελεύθερα γεύματα την εβδομάδα ΌΧΙ 2 ΜΕΡΕΣ.
2 γεύματα της αρεσκείας μας (με ποτό και γλυκό!!) σε διαφορετικές όμως μέρες ( π.χ. Τρίτη και Σάββατο). Όχι 2 μέρες αλλά 2 γεύματα και να έχουν απόσταση έστω 1 μέρα. Μπορείτε να φάτε ότι θέλετε.
Τι σημαίνει 2 ελεύθερα γεύματα : 1 πρώτο πιάτο, 1 κύριος, 1 επιδόρπιο και 1 ποτήρι κρασί. Επίσης δεν ξανά γεμίζουμε το πιάτο μας και τα τρώμε όλα μαζί όχι κατά την διάρκεια όλης τις ημέρας, σ’ ένα γεύμα.

•   Τέλος, μια μέρα της εβδομάδας (πρέπει να είναι συγκεκριμένη και όχι διαφορετική κάθε βδομάδα) καταναλώνουμε μόνο πρωτεΐνη τις 1ης φάσης. Καλό είναι να οριστεί μια μέρα συγκεκριμένη, ο Ντουκάν προτείνει κάθε Πέμπτη. Αυτή η μέρα είναι καθοριστική για να μην ξανά πάρετε ποτέ ξανά τα χαμένα κιλά.

•   ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ 2 κουτ. σούπας ΠΙΤΟΥΡΟ ΒΡΩΜΗΣ και 1 κουτ. σούπας ΠΙΤΟΥΡΟ ΣΙΤΑΡΙΟΥ καθημερινά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.