Παέγια

paella

Παέγια

Υλικά:

Για 2 άτομα:

  • ρύζι με στρογγυλούς κόκκους
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 2 κουταλιές της σούπας αρακά
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 20 γαρίδες (μόνο κρέας, θα τις βρείτε κατεψυγμένες)
  • 4 μύδια
  • 1o ολόκληρες γαρίδες (κεφάλι και κέλυφος)
  • 10 κυδώνια (αν είναι μικρά 20 – 30)
  • 6 καραβίδες
  • 10 δαχτυλίδια ή κομμάτια καλαμάρια
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
  • κρόκος κοζάνης (σαφράν)
  • λεμόνι

Εκτέλεση:

Βάλτε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο, το  κρεμμύδι και το σκόρδο για να τσιγαριστούν.
Προσθέτουμε τις πιπεριές κομμένες σε μικρά κομμάτια και τσιγαρίζουμε μέχρι να μαλακώσουν  καλά.
Στη συνέχεια προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά, (εκτός από τις καραβίδες, τα μύδια και τα κυδώνια)  προσθέτουμς 1 1/2 λίτρα νερό, αλάτι, πιπέρι, την πάπρικα και το σαφράν.
Αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 30 λεπτά. Αν δείτε ότι έχει σωθεί το νερό μπορείτε να προσθέσετε λίγο ακόμη νερό.
Σε ένα τηγάνι ή κατσαρόλα με χαμηλά τοιχώματα,  (στην Ισπανία έχουν ένα ειδικό τηγάνι για paelle, που ονομάζεται “pallellero” είναι από ανοξείδωτο χάλυβα. Υπάρχει και για ατομικό μέγεθος για ένα άτομο. Η παέγια είναι μια τροφή ειδικότητα της Ισπανίας. Είναι περιοχές που κατά τη διάρκεια των γιορτών φτιάχνουν παέγια για χιλιάδες  κατοίκους της περιοχής.)
Προσθέστε μια κουτάλα του ρυζιού ανά άτομο. Έτσι για δύο άτομα προσθέστε  2 κουτάλες με ρύζι στο σκεύος με τα υπόλοιπα υλικά.
Ανακατέψτε λίγο στη συνέχεια τοποθετούμε από πάνω τις καραβίδες, τα μύδια και τα στρείδια που έχουμε κρατήσει.
Τοποθετήστε σε χαμηλή φωτιά για 25 λεπτά (μην ανακατεύετε, πιθανώς  κάντε κυκλικές κινήσεις κρατώντας τη κατσαρόλα), και στη συνέχεια, σβήστε τη φωτιά και αφήστε σκεπασμένο το σκεύος για άλλα 5 λεπτά πριν το σερβίρετε.
Το ρύζι δεν πρέπει να μαγειρεύεται  πολύ για να μην κολλήσουν οι κόκκοι ,πρέπει να είναι “al dente .”

Σερβίρετε με λεμόνι.
Προσοχή! Εάν τα κυδώνια και τα μύδια είναι ανοιχτά πριν να βράσουν, πετάξτε τα.
Πρέπει να είναι κλειστά πριν από την επεξεργασία τους.
Βάλτε τα πριν τα βράσετε σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό, έτσι ώστε να βγάλουν την άμμο που έχουν μέσα τους .
Σας εύχομαι καλή όρεξη.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.