Τσουρέκι από τον Στέλιο Παρλιάρο στις Γλυκές Αλχημείες!

Ο Στέλιος Παρλιάρος μας αποκαλύπτει όλα τα μυστικά για ένα νόστιμο και πετυχημένο πασχαλινό τσουρέκι!
Δείτε παρακάτω τα υλικά, το βίντεο και την εκτέλεση γραμμένη.
Καμία φορά αργεί λίγο να φορτώσει και στη θέση του εμφανίζεται ένα κενό το οποίο σύντομα θα αντικατασταθεί με το βίντεο από την εκπομπή!

ΥΛΙΚΑ:

  • 35 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος (πρόβειο)
  • 35 γραμμάρια  βούτυρο αγελάδoς
  • 100 γραμμάρια  φρέσκο γάλα
  • 160 γραμμάρια ζάχαρη
  •  3 αυγά
  • 5 γραμμάρια(μισό κουταλάκι του γλυκού)  μαχλέπι
  •  5 γραμμάρια  μαστίχα τριμμένη ή 7 σταγόνες μαστιχέλαιο
  •  100 γραμμάρια  νερό χλιαρό
  • 40 γραμμάρια  φρέσκια μαγιά της μπύρας
  • 650 γραμμάρια  αλεύρι σκληρό
  •  1 αυγό για επικάλυψη
  •  αμύγδαλο φιλέ

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα βούτυρα, το γάλα, τη ζάχαρη, το μαχλέπι και τη μαστίχα.
Προσοχή μη καεί και ανέβει πάνω από τους 50οC.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Σ’ ένα άλλο σκεύος διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και τη ρίχνουμε στο μείγμα με τα βούτυρα.
Ρίχνουμε τα αυγά και ανακατεύουμε καλά.
Στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι (και το μαστιχέλαιο αν έχουμε) και ζυμώνουμε πολύ καλά έτσι ώστε το ζυμάρι να ξεκολλάει από τα χέρια μας.
Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε καλύτερα σε mixer όχι με το σύρμα αλλά με το εξάρτημα για ζύμωμα (τον γάντζο). Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι.
Φτιάχνουμε μια μπάλα , τη βάζουμε σε ένα μπολ με λίγο αλεύρι στον πάτο του, χαράζουμε σε σταυρό,  σκεπάζουμε με μια πετσέτα και  αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον τουλάχιστον 3 ώρες ώστε να διπλασιαστεί η μάζα του και να χαθεί ο σταυρός.
Ξαναζυμώνουμε ελαφρώς με το χέρι και το χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη.
Με τη βοήθεια ελάχιστου αλευριού φτιάχνουμε μπαστούνια και τα πλέκουμε σε πλεξούδα.
Αν θέλουμε δίνουμε το σχήμα κουλούρας.
Το τοποθετούμε σε μια λαδόκολλα και στη λαμαρίνα του φούρνου.
Αφήνουμε ξανά σε ζεστό περιβάλλον για μια ώρα τουλάχιστον μέχρι να διπλασιαστεί το σχήμα.
Αν θέλουμε να βάλουμε κόκκινο αυγό το βάζουμε αφού φτιάξουμε την πλεξούδα και πριν το αφήσουμε να ξαναφουσκώσει για να μην το τραυματίσουμε μετά και ξεφουσκώσει.
Ανακατεύουμε το αυγό μ’ ελάχιστο νερό και μ’ ένα πινέλο με πολύ προσοχή αλείφουμε την επιφάνεια του τσουρεκιού. Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 1 ώρα περίπου μέχρι το τσουρέκι να ροδίσει και να ξεκολλάει από τη λαδόκολλα.

 

Η φωτογραφία είναι από  NickChino

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

9 Απαντήσεις

  1. Ο/Η Maria λέει:

    Το τσουρέκι όλα τα λεφτά , πρώτη φορά έκανα τσουρέκι .
    Μόλις τελείωσα .Ευχαριστώ για την συνταγή .
    Μαρία

  2. Ο/Η Θεία Δέσποινα λέει:

    Σε ευχαριστούμε Μαρία για το σχόλιο σου!
    Και του χρόνου να είσαι καλά να κάνεις ακόμα πιο νόστιμα τσουρέκια και όχι μόνο!

  3. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Το τσουρεκι ήταν πραγματική επιτυχία.Ασυληπτο!,ευχαριστώ πολύ.καλο Πάσχα σε όλους.

  4. Ο/Η mariaprifti λέει:

    εγω τα εκανα γεμιστο με πραλινα ολα τα λεφτα! οι συνταγες του ειναι καταπληκτικα!

  5. Ο/Η anikolatou λέει:

    Πολύ καλή συνταγή, επιτυχια! Μονο μια διορθωση, ο χρονος ψησίματος είναι 1/2 ώρα και όχι 1 ωρα, το λέει και ο Παρλιάρος στο video.

    • Ο/Η Θεία Δέσποινα λέει:

      Σε ευχαριστούμε anikolatou για το σχόλιο και τη παρατήρηση σου!
      Ο χρόνος κυμαίνεται από φούρνο σε φούρνο. Ο Παρλιάρος λέει 30-45 λεπτά, αλλά το σωστό είναι μέχρι να ροδίσει!

  6. ποσα τσουρεκια περιπου θα βγουνε?

  7. Ο/Η sofia λέει:

    Μου βγηκαν 2 μεγαλα τσουρεκια νοστημα και αφρατα βεβαια προσθεσα ξυσμα πορτοκαλιου κ λιγο παραπανω ζαχαρη. Το μονο που μου ετριβαν λιγακι την επομενη μερα παροτι όμως ηταν ακομη αφρατα.

Γράψτε απάντηση στο Θεία Δέσποινα Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.