Μια τούρτα όνειρο! Σοκολάτα – Βανίλια

Τούρτα σοκολάτα βανίλια

Τούρτα σοκολάτα βανίλια

Από τα χεράκια της φίλης μου Κατερίνας για τα γενέθλια του συμμαθητή μας Παναγιώτη!
Πολύ όμορφη στην όψη, αλλά στην γεύση καλύτερη!

Υλικά για το παντεσπάνι σοκολάτας:

  • 3 αυγά χωρισμένα
  • 90 γραμμάρια ζάχαρη
  • 80 γραμμάρια αλεύρι
  • 10 γραμμάρια κορν φλάουρ
  • 20 γραμμάρια κακάο

Εκτέλεση (παντεσπάνι):

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με 70 γραμμάρια από τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.
Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη έως ότου γίνει μια σφιχτή μαρέγκα.
Ενσωματώνουμε τη μισή μαρέγκα στο μείγμα των κρόκων ανακατεύοντας απαλά με κουτάλα ή μαρίζ.
Κοσκινίζουμε σ’ένα μπολ το αλεύρι, το κορν φλάουρ και το κακάο και τα ανακατεύουμε.
Τα προσθέτουμε λίγα λίγα στο μείγμα των κρόκων ανακατεύοντας παράλληλα με τη μαρίζ.
Τέλος ενσωματώνουμε και την υπόλοιπη μαρέγκα.
Στρώνουμε το μείγμα σε ταψί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 8-10 λεπτά.
Μπορείτε να προσθέσετε το μείγμα αμύγδαλα ή φουντούκια αλεσμένα.

Υλικά για σιρόπι:

  • 200 γραμμάρια ζάχαρη
  • 200 γραμμάρια νερό
  • 50 γραμμάρια cointreau ή όποιο λικέρ σας αρέσει

Εκτέλεση (σιρόπι):
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα.
Τα βράζουμε ανακατεύοντας, ειδικά στην αρχή για να λιώσουν καλά όλα τα υλικά.
Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει ώσπου να πήξει ελαφρώς.
Στην τούρτα της φωτογραφίας χρειάστηκαν 2 δόσεις σιρόπι. Οι τούρτες με ζαχαρόπαστα δεν θέλει πολύ σιρόπιασμα το παντεσπάνι γιατί η ζαχαρόπαστα έχει βάρος και με την πίεση θα τρέχει το σιρόπι απ’ τα πλαϊνά της τούρτας.
Υλικά για Κρέμα Σοκολάτας:

  • 400 γραμμάρια κουβερτούρα 50% – 55% κακάο (λιωμένη σε μπεν μαρί)
  • 150 γραμμάρια γάλα φρέσκο πλήρες
  • 300 γραμμάρια κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά (χτυπημένη στο μίξερ σε παχύρρευστη μορφή σαν γιαούρτι)

Εκτέλεση (κρέμα σοκολάτας):
Βράζετε το γάλα και το ρίχνετε πάνω απ’τη λιωμένη κουβερτούρα.
Ανακατεύετε έως ότου γίνει μία ομοιογενής κρέμα.
Περιμένετε να γίνει χλιαρή και ενσωματώνετε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος.
Τη βάζετε στο ψυγείο να παγώσει.
Πριν τη χρησιμοποιήσετε τη χτυπάτε ελάχιστα με το μίξερ να αφρατέψει.

 

Υλικά για κρέμα βανίλια:

  • 500 ml γάλα φρέσκο
  • 1 κρόκος αβγού
  • 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • 6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 2 βανίλιες

Εκτέλεση (κρέμα βανίλιας):
Χτυπάτε ελαφρά τον κρόκο.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε όλα τα υλικά, τη βάζετε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύετε συνέχεια με σύρμα.
Στην αρχή το μείγμα θα είναι αραιό, μην ανησυχήσετε θα αρχίσει να πήζει μόλις ζεσταθεί το γάλα.

Για την τούρτα της φωτογραφία χρειάστηκε διπλή δόση, αλλά  ήταν για 25 άτομα και παραπάνω.
Εξαρτάται πόσο ψηλή θέλετε να είναι.

 

Υλικά για Ζαχαρόπαστα:

  • 1 κιλό ζάχαρη άχνη καλής ποιότητας
  • 50 ml κρύο νερό
  • 140 γραμμάρια γλυκόζη
  • 20 γραμμάρια ζελατίνη σε σκόνη
  • 30 γραμμάρια βούτυρο
  • 5 ml βανίλια
  • 15 ml γλυκερίνη βρώσιμη

Εκτέλεση (ζαχαρόπαστα):

Σ’ένα μεταλλικό μπολ βάλτε το κρύο νερό.
Προσθέστε τη ζελατίνη σε σκόνη.Αν βάλετε φύλλα θα πρέπει πρώτα να τα βάλετε να μαλακώσουν σε νερό για 1 τέταρτο και να έχετε υπόψιν σας ότι θα χρειαστείτε επιπλέον ζάχαρη.
Ανακατέψτε τα μέχρι να διαλυθεί η ζελατίνη.
Βάλτε το μπολ πάνω σε κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει.
Προσθέστε το βούτυρο, τη βανίλια, τη γλυκόζη και τη γλυκερίνη.
Ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
‘Όταν είναι έτοιμο το μίγμα κατεβάστε την κατσαρόλα απ’τη φωτιά.
Βάλτε σ’ένα μπολ τη μισή ποσότητα ζάχαρης άχνης και κάντε μια λακκουβίτσα στο κέντρο.
Ρίξτε μέσα το λιωμένο μίγμα.
Ανακατέψτε με κυκλικές κινήσεις μέχρι το μίγμα να γίνει μια ομοιγενής μπάλα.
Σε λεία επιφάνεια απλώστε την υπόλοιπη ζάχαρη, τοποθετήστε επάνω τη ζαχαρόπαστα και ζυμώστε τη με τα χέρια σας για όσο χρειαστεί μέχρι να μην κολλάει στα χέρια σας και να αποκτήσει ελαστικότητα.
Την ανοίγετε με πλάστη, την απλώνετε σε τούρτες, cupcakes ή μπισκότα και λειάνετε την επιφάνεια με το ειδικό εργαλείο(smoother).

Σύνθεση Τούρτας:

παντεσπάνι-σοκολάτα – παντεσπάνι-βανίλια-σαντυγι-ζαχαρόπαστα.
Αν θέλετε να γίνει πιο ψηλή προσθέστε άλλη μία στρώση.
Για σαντιγί χτυπήστε περίπου 500 ml κρέμα γάλακτος,αλλά καλύτερα να μην βάλετε στα πλαϊνά για να μην τρέξει.
Οι τούρτες με ζαχαρόπαστα μπαίνουν μέσα σε κουτί και στο ψυγείο αλλιώς τραβάνε υγρασία.
Μπορείτε να τη χωρίσετε στη μέση νοητά και  στη μια πλευρά να βάλετε τη βανίλια και στην άλλη σοκολάτα οπότε όλοι θα μείνουν ευχαριστημένοι.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.