Ψωμί

Ψωμί

Ψωμί

Γενικές οδηγίες για ψωμί:

Είναι πολύ σημαντικό να διαλύουμε πάντα την μαγιά σε χλιαρό νερό.
Το ζυμάρι το σκεπάζουμε με ζεστό πανί και το αφήνουμενα ανέβει σε ζεστό μέρος.
Αν ο φούρνος μας μπορεί να ρυθμιστεί σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, τότε τον θερμαίνουμε μέχρι 50 βαθμούς, τον κλείνουμε και βάζουμε τη ζύμη να ανέβει.
Η ζύμη χρειάζεται πολύ και δυνατό ζύμωμα.
Για το ψήσιμο, ο φούρνος προθερμαίνεται στους 220 βαθμούς για 15 λεπτά περίπου και κατεβάζουμε την θερμοκρασία στους 180-200 βαθμούς.
Το σημάδι για να δούμε αν είναι έτοιμο το ψωμί μας είναι να είναι αρκετά ελαφρύ όταν το βγάλουμε από τον φούρνο.
Αφού λοιπόν ψηθεί, το περνάμε στην επάνω επιφάνεια με ένα βρεγμένο πανί και το αφήνουμε να κρυώσει, σκεπασμένο με μια πετσέτα.

Yλικά:

2 κιλά αλεύρι
2 κουταλιές της σούπας αλάτι(προσοχή: δεν πρέπει να έρθει σε επαφή απευθείαν με την μαγιά)
50 γραμμάρια νωπή μαγιά μπύρας ή 16 γραμμάρια ξηρή
λίγο γλυκάνισο

Εκτέλεση:

Μέσα σε μια λεκάνη διαλύουμε τη μαγιά με 1 φλιτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό. Προσθέτουμε το γλυκάνισο ψιλοκοπανισμένο και 2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι και τέλος το αλάτι. Τα ζυμώνουμε λίγο.
Αφήνουμε το ζυμάρι σε ζεστό μέρος, ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο.
Προσθέτουμε 1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό διαλύοντας το ζυμάρι και βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι.
Ζυμώνουμε για 40 περίπου λεπτά και προσθέτουμε όσο νερό χρειαστεί, περίπου 2-3 φλιτζάνια του τσαγιού έως ότου να γίνει η ζύμη αφράτη.
Τη χωρίζουμε σε 5-6 μπάλες, τις πλάθουμε σε φρατζόλες άνω σε αλευρωμένο πάγκο.
Με ένα μαχαίρι, χαράζουμε την κάθε μία σε χοντρές φέτες και τις τοποθετούμε στο ταψί.
Τις σκεπάζουμε με ένα ζεστό πανί και περιμένουμε να διπλασιαστούν σε όγκο.
Ζεσταίνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς και ψήνουμε το ψωμί για 45 περίπου λεπτά.
Το βγάζουμε από το φούρνο και περνάμε την επάνω επιφάνεια με ένα βρεγμένο πανί και το αφήνουμε να κρυώσει σκεπασμένο με μία πετσέτα

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.