Ο chef Ιωσήφ Μπεϊντάρη μας μαγειρεύει Μοσχαράκι σε μπύρα με κύμινο και πουρέ μελιτζάνας, χοιρινό λεμονάτο με κόλιανδρο και μια ιδιαίτερη σαλάτα με παντζάρι και κάρδαμο στο “chef on air”!

Δείτε την εκπομπή “Chef on air” που έδειξε ο Σκάι στις 23/11/2011 και απολαύστε τον Ιωσήφ Μπεϊντάρη να μας φτιάχνει μαζί με την Ελένη Ψυχούλη Μοσχαράκι με μπύρα, κύμινο και πουρέ μελιτζάνας, χοιρινό λεμονάτο με κόλιανδρο και κολοκυθάκια και μία εξαίσια σαλάτα με παντζάρια, γιαούρτι, κάρδαμο και καρύδια!
Μάθετε επίσης τα μυστικά του αλατιού στο tip της ημέρας!

 


ΥΛΙΚΑ για το Μοσχαράκι με μπύρα, κύμινο και πουρέ μελιτζάνας:

  • 700 γραμμάρια μοσχάρι (χτένι ή σπάλα) σε λεπτές φέτες
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 300 ml ξανθιά μπύρα
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 κουταλιά της σούπας κόλιανδρο
  • 1 κουταλιά της σούπας κύμινο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κουταλιά της σούπας πιπέρι καγιέν
  • 1 κουταλιά της σούπας πάπρικα
  • 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
  • Ελαιόλαδο Άλτις
  • Αλάτι & πιπέρι

 

Για τον πουρέ μελιτζάνας:

 

  • 2 μελιτζάνες
  • 2 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη Βιτάμ
  • 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
  • Αλάτι & πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μοσχαράκι με μπύρα και κύμινο

Μοσχαράκι με μπύρα και κύμινο

Βάζουμε τις φέτες μοσχαριού μαζί με χοντροκομμένο κρεμμύδι και πιπεριά, όλα τα μπαχαρικά (ρίγανη, κύμινο, πάπρικα, καγιέν ή μπούκοβο, κόλιανδρο), τη μισή μπύρα και ελαιόλαδο σε μπολ και μαρινάρουμε για περίπου 4 ωρές.
Βγάζουμε το κρέας από τη μαρινάδα και το πανάρουμε σε αλεύρι και από τις δύο πλευρές.
Τη μαρινάδα δεν την πετάμε ποτέ, κάνει πολύ ωραία σάλτσα!
Σε μία κατσαρόλα σοτάρουμε ελαφρά και από τις δύο μεριές το κρέας να πάρει χρώμα.
Προσθέτουμε όλη τη μαρινάδα στην κατσαρόλα μαζί με τις πιπεριές και τα κρεμμύδια και αφήνουμε να μαγειρευτούν για 4-5 λεπτά.
Σβήνουμε με την υπόλοιπη μπύρα και ένα φλυτζάνι νερό, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και αφήνουμε το κρέας να μαγειρευτεί για λίγα ακόμα λεπτά.
Ψήνουμε τις μελιτζάνες στο γκριλ ή στο φούρνο τυλιγμένες σε αλουμινόχαρτο.
Δεν ξεχνάμε να τρυπήσουμε τις μελιτζάνες για να μην μας σκάσουν!
Μόλις κρυώσουν, ξεφλουδίζουμε, ξεσποριάζουμε και χοντροκόβουμε τις μελιτζάνες και αφήνουμε να στραγγίξουν.
Λιώνουμε 2 κουταλιές σούπας βούτυρο σε κατσαρόλα προσθέτουμε 1 κουταλιά σούπας αλέυρι ανακατεύοντας συνεχώς με μία ξύλινη κουτάλα, για να κάνουμε ρου(ξανθίζουμε το αλεύρι) και στη συνέχεια προσθέτουμε τη σάρκα της μελιτζάνας λίγη λίγη.
Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η μελιτζάνα και να γίνει μια βελούδινη σος – πουρές.
Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε με το μοσχάρι και τη σάλτσα.

 

ΥΛΙΚΑ για το χοιρινό λεμονάτο με κόλιανδρο και κολοκυθάκια :

  • 600 γραμμάρια χοιρινό σπάλα χωρίς λίπος κομμένο με κυβάκια
  • 3 κολοκυθάκια
  • 70 γραμμάρια ελαιόλαδο
  • 150 γραμμάρια κρεμμύδι
  • ½ ποτήρι λευκό κρασί
  • 1 κουταλιά της σούπας κόλιανδρο σκόνη
  • Χυμό 2 λεμονιών
  • Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χοιρινό λεμονάτο με κόλιανδρο και κολοκυθάκια

Χοιρινό λεμονάτο με κόλιανδρο και κολοκυθάκια

Κόβουμε τα κολοκύθια σε μικρά κομμάτια.
Σοτάρουμε τα κολοκύθια σε λίγο ελαιόλαδο(τόσο όσο να καλύψει τον πάτο της κατσαρόλας) μέχρι να πάρουν χρώμα.
Τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ.
Στο ίδιο λάδι σοτάρουμε το κρέας  για να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές, γυρνώντας ένα ένα τα κομμάτια του κρέατος.  Καλό θα ήταν να έχουμε βγάλει το κρέας από το ψυγείο περίπου 1 ώρα πριν το μαγειρέψουμε για να μην κλέψει τη θερμοκρασία από το τηγάνι και βράσει αντί να ροδίσει.
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ καφέ χρώμα, σβήνουμε με το κρασί  και λίγο νερό , μέχρι να καλυφθεί το κρέας.
Προσθέτουμε τον κόλιανδρο και αλατοπίπερο και σκεπάζουμε με καπάκι για να μαγειρευτεί για περίπου μία ώρα.
Έχουμε τον νου μας να μην πιεί όλα υγρά του.Σε αυτή την περίπτωση προσθέτουμε λίγο νερό.
Μετά από την πρώτη  ώρα ψησίματος προσθέτουμε τα κολοκύθια και το λεμόνι και βράζουμε για 10 λεπτά ακόμα.
Το λεμόνι δεν το προσθέτουμε από την αρχή για να μην σφίξει το κρέας.
Αν χρειαστεί να δέσει – γλασάρει η σάλτσα περισσότερο μπορούμε να προσθέσουμε και 1 κουταλιά του γλυκού κορν φλάουρ διαλυμένη σε λίγο κρύο νερό.

 

 

ΥΛΙΚΑ για τη Σαλάτα με παντζάρια, κάρδαμο και καρύδια (2 μερίδες):

 

  • 4 παντζάρια
  • 300 γραμμάρια γιαούρτι σταγγιστο
  • 1/3  κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό  λεμονιού
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι λευκό
  • 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό
  • 160 γραμμάρια ψίχα καρυδιού
  • Αλάτι

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σαλάτα με παντζάρια, κάρδαμο και καρύδια

Σαλάτα με παντζάρια, κάρδαμο και καρύδια

Ψήνουμε τα παντζάρια στον ατμό ή τα βράζουμε σε κατσαρόλα,τα καθαρίζουμε αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το γιαούρτι, το λεμόνι, το κάρδαμο, το αλάτι, το ξύδι και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
Τη σάλτσα την ετοιμάζουμε πρώτη γιατί αν ανακατεύαμε όλα τα υλικά μαζί, το παντζάρι θα διαλυόταν.
Κόβουμε τα παντζάρια σε  κυβάκια και τα προσθέτουμε στο μπολ με τη σάλτσα ανακατεύοντας απαλά.
Φροντίζουμε να πάει η σάλτσα παντού.
Όταν γίνει όλη η σάλτσα ροζ τότε έχει ανακατευτεί καλά.
Φουρνίζουμε για περίπου 10 λεπτά τα καρύδια(σε ένα ταψί με λαδόκολλα), ίσα ίσα να πάρουν χρώμα και να βγάλουν τα αρώματα τους.
Τα χοντροκόβουμε και τα προσθέτουμε στα παντζάρια.
Κρατάμε λίγο στην άκρη για το σερβίρισμα.

Σερβίρουμε τη σαλάτα πασπαλισμένη με ψιλοκομμένο μαϊντανό και καρύδια.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

2 Απαντήσεις

  1. Ο/Η Αναστασία Χ. λέει:

    kymino kai rigani den pane mazi…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.