Σουβλάκι στο ποτηράκι, πύργος πατάτας με κιμά λουκάνικου και μπισκοτολούκουμα στο “Chef on air”!

Σήμερα 5/3/2012 η Ελένη Ψυχούλη φιλοξένησε στη κουζίνα του “Σεφ στον αέρα” τη Chef Λίνα Φουρνιστάκη και την Ιωάννα Σταμούλου.
Μας έδειξαν διαφορετικές συνταγές με υλικά από τη Σύρο!
Η εκπομπή είναι επανάληψη από τις 5/12/2011!

 

Υλικά για το πύργο πατάτας με κιμά λουκάνικου:

  • ½ κιλό λουκάνικο Σύρου (ή άλλο λουκάνικο με γλυκάνισο)
  • 250 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
  • 4 πιπεριές Φλωρίνης από βαζάκι
  • 1 κουταλιά της σούπας μπούκοβο
  • 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • Ζάχαρη
  • 1 σπιτικό ζωμό κότας
  • 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό
  • 10 πατάτες βρασμένες
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο
  • Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
  • 250 γραμμάρια γαλοτύρι για το σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πύργος με πατάτα και κιμά λουκάνικου

Πύργος με πατάτα και κιμά λουκάνικου

Για να βγάλουμε το περιεχόμενο από τα λουκάνικα, τα βυθίζουμε σε μεγάλο μπολ με νερό, τα αφήνουμε 4-5 λεπτά μέχρι να ασπρίσουν εξωτερικά, και στη συνέχεια αφαιρούμε το έντερο και κρατάμε το περιεχόμενό τους.
Σωτάρουμε σε μία ρηχή κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο πολύ καλά τον κιμά από το λουκάνικο και τον μοσχαρίσιο κιμά μέχρι να πάρουν χρώμα, περίπου 10 λεπτά.
Ψιλοκόβουμε σε μπλέντερ  το σκόρδο και το κρεμμύδι, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα στον κιμά και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε 3 κουταλιές της σούπας πελτέ, ελάχιστο νερό και ανακατεύουμε καλά για να διαλυθεί.
Λιώνουμε στο μπλέντερ τις πιπεριές Φλωρίνης και προσθέτουμε στο τηγάνι, προσθέτουμε και το ζωμό κοτόπουλου και ανακατεύουμε για να διαλυθεί.
Προσθέτουμε ακόμα μια κουταλιά σούπας πελτέ, το μπούκοβο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να τραβήξει τα υγρά του για 7 -8 λεπτά.
Δοκιμάζουμε αν θέλει  παραπάνω αλάτι και μπούκοβο, ανακατεύουμε και το αποσύρουμε από τη φωτιά.
Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τις πατάτες πλένοντας τες καλά  και βράζοντας τες σε άφθονο νερό ολόκληρες με τη φλούδα τους μέχρι να μαλακώσουν.
Τις βγάζουμε από το νερό και τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Κόβουμε τις βρασμένες πατάτες σε λεπτές, λοξές φέτες και τις τηγανίζουμε σε ηλιέλαιο μέχρι να πάρουν χρώμα και να κάνουν μια ωραία κρούστα.
Τις βγάζουμε και τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να τραβήξει το πολύ λάδι.
Πάντως, όταν βράσουμε πρώτα τις πατάτες και μετά τις τηγανίσουμε, δεν τραβάνε πολύ λάδι!
Σχηματίζουμε έναν πύργο σαν πυραμίδα βάζοντας στην βάση του πιάτου 2-3 κουταλιές της σούπας κιμά και από πάνω τη μεγαλύτερη πατάτα.
Επαναλαμβάνουμε 5-6 φορές με στρώσεις κιμά και πατάτας (με σταδιακά μικρότερο μέγεθος) και τελειώνουμε βάζοντας μια τελευταία στρώση κιμά, μια κουταλιά γαλοτύρι και λίγο μαιντανό ψιλοκομμένο.

 

Υλικά για το σουβλάκι στο ποτηράκι:

 

  • 1 φιλέτο κοτόπουλου
  • 1/2 ψαρονέφρι
  • 1 πανσέτα
  • 3 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 ντομάτες
  • 1 κουταλιά της σούπας θρούμπι
  • 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
  • 1 πακέτο τορτίγιες
  • 2 πατάτες
  • 1 κουταλιά της σούπας μαγιονέζα απαλή
  • 1/2κουταλιά της σούπας μουστάρδα καυτερή
  • 4 φύλλα πράσινη λόλα
  • Ελαιόλαδο
  • Μαργαρίνη
  • Αλάτι & πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σουβλάκι στο ποτηράκι

Σουβλάκι στο ποτηράκι

Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις τρίβουμε στον τρίφτη.
Ξεβγάζουμε τις τριμμένες πατάτες σε τρεχούμενο νερό για να φύγει το άμυλο τους και να γίνουν πιο τραγανές.
Τις στεγνώνουμε, τις αλατίζουμε καλά και τις τηγανίζουμε σε άφθονο, καυτό ηλιέλαιο.
Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε 3 κουταλιές μαργαρίνη και λίγο ελαιόλαδο και περιμένουμε να κάψει.
Κόβουμε τα κρέατα σε πολύ λεπτές λωρίδες και τα ρίχνουμε στο τηγάνι.
Πρώτα ρίχνουμε τις πανσέτες, μετά το κοτόπουλο και τέλος το ψαρονέφρι.
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε χοντρές φέτες και τα προσθέτουμε στο τηγάνι με το κρέας.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και σοτάρουμε για περίπου 10 λεπτά.
Κόβουμε τη μιάμιση ντομάτα σε καρεδάκια και τα προσθέτουμε στο τηγάνι με το κρέας και το κρεμμύδι ανακατεύοντας για λίγα λεπτά να βγάλει τους χυμούς της στο τηγάνι και να λιώσει.
Παίρνουμε την υπόλοιπη μισή ντομάτα και τη στύβουμε πάνω από το τηγάνι .
Αρωματίζουμε με το θρούμπι, την ρίγανη, καπνιστή πάπρικα, αλάτι και μαύρο πιπέρι και ανακατεύουμε.
Ζεσταίνουμε τις τορτίγιες στη σχάρα ή σε ένα τηγάνι και βάζουμε 4 πάνω στον πάγκο.
Μπορούμε αντί για τορτίγιες να χρησιμοποιήσουμε πίτα για σουβλάκι ή αραβική πίτα.
Σε ένα μπολ βάζουμε την μαγιονέζα με την μουστάρδα και ανακατεύουμε.
Αλείφουμε σε κάθε πίτα μια κουταλίτσα από το μείγμα μουστάρδα, μαγιονέζα, προσθέτουμε λίγο κρέας, λίγες τηγανισμένες πατατούλες, λόλα καί τυλίγουμε σε ρολό.
Κόβουμε στη μέση τίς τορτίγιες και σερβίρουμε σε ποτηράκι του κρασιού .

 

Υλικά για τα μπισκοτολούκουμα (25 – 30 τεμάχια):

  • 350 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

    Μπισκοτολούκουμα

    Μπισκοτολούκουμα

  • 10 συριανά λουκούμια
  • 80 γραμμάρια ζάχαρη
  • 125 γραμμάρια μαργαρίνη
  • 125 γραμμάρια σησαμέλαιο
  • 1 κρόκο αυγού
  • 1/2 σφηνάκι λικέρ μαστίχα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα σκόνη
Υλικά για το πασπάλισμα:
  • Λικέρ μαστίχας
  • 1 φλιτζάνι άχνη ζάχαρη
  • 300 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα

Εκτέλεση:

Κόβουμε το βούτυρο σε κομματάκια και το βάζουμε να χτυπηθεί στο μίξερ με τα 80 γραμμάρια ζάχαρης.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το σησαμέλαιο.
Χωρίζουμε τους κρόκους των αυγών από τα ασπράδια.
Βάζουμε τους κρόκους στο μίξερ.
Διαλύουμε τη σόδα σε λικέρ μαστίχας και το προσθέτουμε και αυτό στο μίξερ.
Χτυπάμε όλα τα υλικά λίγο ακόμα στο μίξερ.
Βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι.
Ανακατεύουμε λίγο με την σπάτουλα και λίγο με το χέρι (δεν θέλουμε να σφίξει πολύ η ζύμη, για αυτό δεν ζυμώνω πολύ).
Κόβουμε τα λουκούμια σε μικρά κομματάκια.
Παίρνουμε λίγη λίγη από τη ζύμη και  κάνουμε μπαλάκια.
Με το δάχτυλο κάνουμε ένα λακκουβάκι, βάζουμε ένα κομματάκι λουκουμιού στη λακκούβα και κλείνουμε την τρύπα, σχηματίζοντας πάλι ένα μπαλάκι.
Βάζουμε τα μπαλάκια σε ένα αντικολλητικό ταψί.

Ψημένο μπισκοτολούκουμο

Ψημένο μπισκοτολούκουμο

Αν δεν έχουμε αντικολλητικό ταψί, βάζουμε λαδόκολλα και μετά τα μπαλάκια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για περίπου 25 λεπτά.
Δεν θέλουμε να ροδοκοκκινίσουν.
Όταν τα βγάλουμε από τον φούρνο θα είναι πολύ μαλακά.
Περιμένουμε να κρυώσουν για να σφίξουν.
Βάζουμε σε ένα ψεκαστήρι λικέρ μαστίχας και ψεκάζουμε τα μπισκότα.
Βάζουμε λίγη άχνη ζάχαρη στον πάτο μιας πιατέλας, τοποθετούμε τα μπισκότα από πάνω και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Εναλλακτικά μπορούμε να λιώσουμε τη κουβερτούρα σε μπεν μαρί, να βουτήξουμε τα μπισκότα μέσα και να τα αφήσουμε να στεγνώσουν πάνω σε λαδόκολλα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.