Κυπριακές φλαούνες από τον Άκη Πετρετζίκη στο “Πρωινό mou”!

Γλυκό και αλμυρό μαζί, οι φλαούνες μας έρχονται από την όμορφη Κύπρο.
Τις φλαούνες οι κύπριοι συνηθίζουν να τις φτιάχνουν και να τις τρώνε το Πάσχα.
Υπάρχουν πάρα πολλές παραλλαγές για τις φλαούνες.
Σήμερα ο Άκης μια έδειξε μία από όλες τις παραλλαγές που έτρωγε εκείνος όταν ήταν στο εξωτερικό.
Δείτε παρακάτω τα υλικά για τη ζύμη και τη γέμιση, όπως επίσης και την εκτέλεση γραμμένη.
Στη θέση του βίντεο καμία φορά εμφανίζεται ένα κενό μέχρι να φορτώσει…λίγο υπομονή και θα το δείτε!

ΥΛΙΚΑ για τη ζύμη για 20 – 30 τεμάχια :

  • 750 γραμμάρια αλεύρι ζυμωτό
  • 60 γραμμάρια λάδι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαγιά
  • 400 ml νερό

ΥΛΙΚΑ για τη γέμιση:

  • 500 γραμμάρια γλυκιά γραβιέρα τριμμένη
  • 200 γραμμάρια χαλούμι τριμμένο
  •  1 κουταλάκι του γλυκού δυόσμο ξερό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα
  •  1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 200 γραμμάρια σταφίδες
  • 3 αυγά
  • 80 γραμμάρια ζάχαρη
  • 80 γραμμάρια σιμιγδάλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Χτυπάμε στο μίξερ πρώτα το νερό με τη μαγιά για ένα λεπτό, με το γάντζο.Κλείνουμε το μίξερ και αφήνουμε 2 – 3 λεπτά να κάτσει και να ενεργήσει λίγο η μαγιά.
Προσθέτουμε το αλεύρι, το λάδι, το αλάτι και χτυπάμε για 4 -5 λεπτά ακόμα.
Η ζύμη πρέπει να κολλήσει πάνω στο γάντζο και να είναι λίγο σκληρή.
Βάζουμε σε ένα μπολ λίγο λάδι, τη ζύμη, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε 1 ώρα τουλάχιστον για να ξεκουραστεί.
Ανακατεύουμε στο μπλέντερ  τη ζάχαρη, το μαχλέπι, τη μαστίχα και το δυόσμο για να διαλυθούν καλά.
Σε ένα μπολ βάζουμε τη γραβιέρα, το χαλούμι, τα υλικά από το μπλέντερ, το σιμιγδάλι, τη σταφίδα, τη κανέλα, τα αυγά και ανακατεύουμε με το χέρι.
Ο Άκης έβαλε και λίγο παπαρουνόσπορο, μυστικό που του αποκάλυψε ένας φίλος του από τη Κύπρο.
Βάζουμε λίγο νερό σε ένα μπολάκι με το σουσάμι, το ανακατεύουμε λίγο και το ρίχνουμε σε ένα πιάτο.
Παίρνουμε λίγο από το ζυμάρι, το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και το ανοίγουμε λίγο με το πλάστη, το πατάμε λίγο πάνω στο πιάτο με το σουσάμι από τη μία πλευρά και βάζουμε ,στο κέντρο της ζύμης χωρίς το σουσάμι, λίγο από τη γέμιση.
Διπλώνουμε είτε στα 4 (τετράγωνο), είτε στα 3 (τρίγωνο).
Πατάμε με ένα πιρούνι στις γωνίες για να κολλήσουν.
Τοποθετούμε τις φλαούνες σε ένα λαδωμένο ταψί και τις αφήνουμε για 15 – 20 λεπτά πριν τις ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 25 – 30 λεπτά στον αέρα  στους 200 βαθμούς.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

1 Απάντηση

  1. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Καναβούρι είναι και όχι παπαρουνόσπορος!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.