Τσουρέκια Πασχαλινά από τα χεράκια της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου!

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας φτιάχνει τσουρέκια για φέτος το Πάσχα.
Μας αποκαλύπτει μυστικά για να έχουμε πετυχημένα τσουρέκια.
Μας λέει πρώτα από όλα ότι όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου πριν ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε και φέτος τα νόστιμα μας τσουρέκια που αγαπάνε τα παιδιά αλλά και εμείς οι μεγάλοι!
Δείτε παρακάτω τα υλικά και την εκτέλεση γραμμένα, όπως επίσης και τα 2 βίντεο για αναλυτική περιγραφή από την Αργυρώ στην εκπομπή του ΑΝΤ1!
Την ίδια συνταγή την είχε παρουσιάσει και πριν 6 χρόνια όταν πρωτοεμφανίστηκε στην εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη.

Υλικά για τη μαγιά:

  • 60 γραμμάρια νωπή μαγιά
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 1/3 της κούπας χλιαρό νερό
Υλικά για τη ζύμη:
  • 8 κούπες αλεύρι 70% για τσουρέκι
  • 3/4  κουταλάκι του γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
  • 2 κοφτά κουταλάκια του γλυκού μαχλέπι κοπανισμένα
  • 1 κούπα μαργαρίνη
  • 1 1/4 της κούπας ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • 1 1/2 κούπα πλήρες φρέσκο γάλα
  • Λίγη μαργαρίνη έξτρα
  • 1 αυγό για το άλειμμα
  • Φιλέ αμυγδάλου για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
  • Σοκολάτα λιωμένη (προαιρετικά)

 

Εκτέλεση:

Πως ενεργοποιούμε τη μαγιά:
Βάζουμε  την μαγιά σε μπόλ, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό.
Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί η μαγιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε για 5-10’ να αφρίσει η επιφάνεια.

Σε κατσαρόλα βάζουμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά και αφήνουμε να λιώσουν ανακατεύοντας με το σύρμα και το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά με το γάλα και τα προσθέτουμε στο μείγμα με τη μαργαρίνη ανακατεύοντας .
Το μείγμα δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 35Ο C.

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, την ενεργοποιημένη μαγιά, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Προσθέτουμε τα υγρά υλικά. Ζυμώνουμε με το γάντζο του μίξερ για 10’ μέχρι η ζύμη να σηκώνεται όλη μαζί .
Δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια και να είναι σφικτή.
Πρέπει να είναι απαλή, βουτυράτη και να πέφτει.
Βουτάμε τα χέρια σε λιωμένη μαργαρίνη και την μαζεύουμε από τον κάδο.
Την βάζουμε σε μεγάλο μπολ και την σκεπάζουμε καλά να μην πετσιάσει.
Την αφήνουμε να τριπλασιαστεί σε όγκο, περίπου για 2 ώρες.
Όταν βυθίζουμε το δάχτυλο στην ζύμη και δεν έχει επαναφορά τότε είναι έτοιμη.

Την αδειάζουμε στον πάγκο και την χωρίζουμε σε 2 μέρη.
Πλάθουμε 2 τσουρέκια σε ότι σχήμα θέλουμε.
Συνήθως φτιάχνουμε πλεξούδες.

Τα βάζουμε πάνω λαδόκολλα σε λαμαρίνα.
Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε ζεστό μέρος για 1 ώρα.

Χτυπάω 1 αυγό με 1 κουταλιά ζάχαρη και 1 κουταλιά νερό και αλείφουμε καλά με το διάλυμα.
Αφήνουμε για ακόμα 10’ να τεντώσουν καλά τα τσουρέκια (με το άλειμμα συρρικνώνονται ελαφρά). Αν θέλουμε πασπαλίζουμε αμύγδαλο φιλέ.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C αντιστάσεις για 45’ περίπου ή στους 170ο C αέρα για 45 λεπτά περίπου.
Αφού κρυώσουν καλά τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να διατηρηθούν μαλακά.

 


Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

3 Απαντήσεις

  1. Ο/Η ανθούλα λέει:

    Η συνταγή φαίνεται τέλεια και με τον τρόπο που περιγράφει η Αργυρώ απλή. Αλλά πόση ΖΑΧΑΡΗ βάζουμε στη ζύμη;

  2. Ο/Η Θεία Δέσποινα λέει:

    Ευχαριστούμε πολύ Ανθούλα για το σχόλιο σου…
    Μας είχε ξεφύγει και δεν το είχαμε γράψει, αλλά το διορθώσαμε!
    Ελπίζουμε να φτιάξεις τα τσουρέκια και να μας γράψεις τις εντυπώσεις σου!
    Καλή επιτυχία

  3. Ο/Η ανθούλα λέει:

    Αυτά τα τσουρέκια είναι τέλεια. Κορδονάτα, μυρωδάτα, ελαστικά και πεντανόστιμα. Παρόλο που το Πάσχα πέρασε εγώ συνεχίζω και τα φτιαχνω γιατι αρέσουν στα παιδια μου. Κάθε μέρα θα πάρουν οπωσδήποτε 1-2 κομμάτια στο σχολειο για σνακ.Συγχαρητήρια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.