Μελαχρινή καρυδόπιτα με κίτρο
Υλικά Συνταγής:
- Μισό φλιτζάνι του τσαγιού λικέρ κίτρου (Νάξου)
- Ασπράδια 10 αυγών
- 10 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- 10 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι ψιλό
- 2 κουταλιές σούπας σκόνη κανέλα
- 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο γαρίφαλο
- 1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
Και φυσικά …2 φλιτζάνια του τσαγιού καρύδια χοντροκομμένα (κατά προτίμηση με το χέρι)
Θα χρειαστούμε και σιρόπι για να την κάνουμε πιο ζουμερή και λαχταριστή….αλλά αν είστε λάτρεις της τεμπελιάς, τρώγεται και χωρίς σιρόπι και για δικαιολογία λέμε ότι κάνουμε δίαιτα!!!
Για το σιρόπι λοιπόν:
- 2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
- 3 φλιτζάνια του τσαγιού νερό
- 2-3 σταγόνες λεμόνι
Εκτέλεση της Συνταγής:
Χτυπάμε αλύπητα τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα, αλλά μην το παρακάνετε…δεν την θέλουμε πολύ σφιχτή!
Μην ανησυχείτε όμως …το χτύπημα συνεχίζεται!Αυτή την φορά όμως προσθέτουμε κουταλιά – κουταλιά και την άταχτη ζάχαρη και το σιμιγδάλι….και συνεχίζουμε το χτύπημα!
Ήρθε η σειρά της κανέλας, του γαρίφαλου, του λικέρ και του μπέικιν πάουντερ….αυτά τα κακόμοιρα περίμεναν ήσυχα και υπομονετικά την σειρά τους οπότε πάρτε μια ξύλινη κουτάλα και ανακατέψτε τα απαλά μαζί με το υπόλοιπο μείγμα.
Χρειαζόμαστε ένα ταψί Νο 30 το οποίο το βουτυρώνουμε και τοποθετούμε το μείγμα σε αυτό…
Το ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά στους 180 βαθμούς C.
Αφού ψηθεί η πίτα, την αφήνουμε να κρυώσει και κατόπιν την χαράζουμε σε κομμάτια.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι, το οποίο βράζουμε για 10 λεπτά και περιχύνουμε την κρύα πίτα με το ζεστό σιρόπι!
Καλή απόλαυση στον ουρανίσκο σας!!!
νόστιμο…