Παστελαριές (σύκα ξερά)
Υλικά :
- μαραμένα σύκα μαζεμένα από κάτω
- κανέλλα
- σουσάμι
- καρύδια κοπανισμένο
- ούζο ή μαστίχα
- και ήλιο που έχουμε άφθονο στην Ελλάδα
Πλένουμε τα σύκα, τα αφήνουμε λίγες ώρες στον ήλιο και μετά τα βάζουμε σε χλιαρό φούρνο για 20 λεπτά.
Tα βγάζουμε τα ανοίγουμε, τα πασπαλίζουμε με κανέλλα, σουσάμι και καρύδι και τα κολλάμε μεταξύ τους δυο-δυο.
Tα ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν λίγο.
Tα βρέχουμε με ούζο ή μαστίχα και τα τοποθετούμε σε χάρτινο ή τσίγκινο κουτί ή καλαθάκι.
Γλυκό με λίγες θερμίδες, πολύ θρεπτικό και διατηρείται για πολύ καιρό εκτός ψυγείου!
Η συνταγή αυτή είναι πολύ διαδεδομένη στην Σύρο!
Καλή σας απόλαυση!!
Οι φωτογραφίες είναι από Sami Taipale και Fr Antunes