Σαλιγκάρια στιφάδο
Υλικά:
- 1 κιλό σαλιγκάρια
- αλεύρι ή θυμάρι ή φιδέ ή φρυγανιά για να φάνε τα σαλιγκάρια
- 3 φρέσκες ντομάτες ψιλοκομμένες
- 1 κιλό κρεμμύδια για στιφάδο ή 5 – 6 μέτρια κρεμμύδια χοντροκομμένα
- 1/2 φλιτζάνι κρασί κόκκινο
- 3 φύλλα δάφνη
- κανέλλα
- γαρύφαλλο
- αλάτι
- πιπέρι
- ελαιόλαδο
- λίγο ζάχαρη
Εκτέλεση:
Ρίχνουμε μερικά κλωνάρια θυμάρι ή 1-2 φρυγανιές ή λίγο φιδέ ή μισή κούπα αλεύρι στα σαλιγκάρια και τα αφήνουμε να μείνουν για 1-2 ημέρες.
Στη συνέχεια τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα με νερό και τα αφήνουμε να μείνουν σκεπασμένα για 10 λεπτά, για να φύγει το σάλιο τους.
Κατόπιν τα πλένουμε πολύ καλά πολλές φορές και τα αδειάζουμε σε ένα σουρωτήρι.
Προσοχή: τα σαλιγκάρια θα πρέπει να είναι σκεπασμένα καλά γιατί θα το σκάσουν και θα τα ψάχνετε!!!
Βράζουμε σε μία κατσαρόλα νερό με 2 κουταλιές της σούπας αλάτι και όταν αρχίσει να κοχλάζει, ρίχνουμε με μια μόνο κίνηση όλα τα σαλιγκάρια.
Τα βράζουμε για 15 περίπου λεπτά ξαφρίζοντας τα συνεχώς.Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα, τα σταγγίζουμε και αφήνουμε το ζουμί τους να κατακαθήσει. Παίρνουμε 1 κούπα καθαρό νερό από την επιφάνεια και το υπόλοιπο το πετάμε.
Βάζετε στην κατσαρόλα (τσικάλι) το λάδι, τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο και τα σαλιγκάρια να τσιγαριστούν.
Σβήνετε με το κρασί.
Προσθέτετε την ντομάτα, τη δάφνη, το αλάτι, το πιπέρι, τη κανέλα, το γαρύφαλλο, τη ζάχαρη και ζουμί που κρατήσαμε.
Σκεπάζετε την κατσαρόλα και τα αφήνετε να βράσουν σε σιγανή φωτιά. Τα αφήνετε να βράσουν για 1 ώρα περίπου όλα μαζί, μέχρι να πιουν το ζουμί και να μείνουν στο λάδι. Μην ξεχάσετε να ανακατεύετε που και που για να μην αρπάξουν.