Σολομός φιλέτο με σπανάκι,μπέικον και μικρές πατατούλες, Καπνιστός σολομός σε σαλάτα τύπου tartar και Πιτάκια από νόστιμη ζύμη με πελτέ και γέμιση κοτόπουλου από το “chef on air” και τον Χρόνη Δαμαλά! και τον Αντρέα Λαγό

 

 

Σολομός φιλέτο με σπανάκι,μπέικον και μικρές πατατούλες!

Υλικά:

  • 1 κιλό Πατάτες baby
  • Ελαιόλαδο
  • αλάτι – πιπέρι
  • 5 φέτες καπνιστό μπέικον
  • ι κλωνάρι θυμάρι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 ματσάκι Φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε χοντρά κομμάτια( μόνο το άσπρο μέρος τους)
  • Μισό κιλό baby Σπανάκι ή σπανάκι χωρίς κοτσάνια
  • 1 φιλέτο σολομού
  • 2 λεμόνια

Εκτέλεση:

Σολομός με σπανάκι και μπέικον από τον Χρόνη Δαμαλά

Σολομός με σπανάκι και μπέικον από τον Χρόνη Δαμαλά

Βράζουμε τις πατάτες χωρίς να τις καθαρίσουμε και  αφού τις πλύνουμε καλά,για 20 λεπτά σε νερό με λίγο αλάτι.
Τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τις κόβουμε στην μέση.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και βάζουμε τις πατάτες με την φλούδα από πάνω.Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να περάσουν λίγα λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν οι πατάτες μας από την μία πλευρά.
Ωστόσο, εμείς κόβουμε το μπέικον σε στικ (ψιλές λωρίδες) .
Αφού λοιπόν ροδοκοκκινίσουν οι πατάτες μας από την μία πλευρά, όπως είπαμε, τις γυρνάμε από την άλλη πλευρά και προσθέτουμε και της λωρίδες του μπέικον και τα φρέσκα κρεμμύδια.
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και το θυμάρι. Αναταράσσουμε λίγο το τηγάνι και προσθέτουμε το σπανάκι.
Προσθέτουμε λίγο αλάτι ακόμα, για να βγάλει το σπανάκι τα υγρά του.Αναταράσσουμε και πάλι και το αφήνουμε λίγο μέχρι να μαραθεί το σπανάκι.
Αδειάζουμε το μείγμα μας σε μία πιατέλα, σκουπίζουμε το τηγάνι μας και προσθέτουμε εκ νέου ελάχιστο ελαιόλαδο.
Αλατίζουμε τον σολομό και τον ρίχνουμε στο τηγάνι με το δέρμα προς τα κάτω.Το αφήνουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία,περίπου 8 λεπτά, για να γίνει τραγανό το δέρμα και να ψηθεί ομοιόμορφα.Το πατάμε λίγο, μόνο στην αρχή, με την σπάτουλα μας.
Αφού περάσουν περίπου 8 λεπτά, Δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και το γυρνάμε από την άλλη πλευρά.
Το αφήνουμε περίπου 1 λεπτό ακόμα και ο σολομός είναι έτοιμος για σερβίρισμα.

Καπνιστός σολομός σε σαλάτα τύπου tartar!

Υλικά:

  • 300 γραμμάρια καπνιστό σολομό
  • 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα με μέλι
  • 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα  Dijonnaise
  • 1 κρεμμύδι (θα χρειαστούμε 1 κουταλιά της σούπα ψιλοκομμένο)
  • 3 φρέσκια κρεμμυδάκια
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
  • ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπα ψιλοκομμένο άνηθο
  • 1 λεμόνι
  • 1 lime
  • 1 αγγούρι
  • 2 κουταλιές σούπας κάπαρη
  • λίγα φύλλα baby σπανάκι ή ροκίνι ή άλλη τρυφερή σαλάτα
  • 1 ζυμωτό καρβελάκι
  • 2 κουταλιές της σούπας μπρικ

Εκτέλεση:

Σολομός τύπου ταρτάρ

Σολομός τύπου ταρτάρ

Ψιλοκόβουμε τον σολομό, πρώτα σε λωρίδες και μετά σε κυβάκια.
Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε σε κυβάκια το αγγουράκι.
Κόβουμε σε κυβάκια και το κρεμμύδι.
Ρίχνουμε όλα τα υλικά που ψιλοκόψαμε,σε ένα μπολ και προσθέτουμε και το ψιλοκομμένο άνηθο.
Σε ένα άλλο μπολ ετοιμάζουμε το dressing….
Βάζουμε τις μουστάρδες,το μέλι, λίγο λάδι,λίγο χυμό λάιμ και λίγο λεμόνι.Τα ανακατεύουμε για να ενοποιηθούν  τα υλικά.
Ανακατεύουμε το dressing της μουστάρδας με τα ψιλοκομμένα μας υλικά και τα αφήνουμε 5 λεπτά στο ψυγείο για να μαριναριστούν.
Γαρνίρουμε με κάπαρη, μπρικ και άνηθο. Σερβίρεται με ψημένες  φέτες ψωμιού και σαλάτα σπανάκι ή ροκίνι ή οποιαδήποτε άλλη τρυφερή σαλάτα.

 

 

Πιτάκια από νόστιμη ζύμη με πελτέ και γέμιση κοτόπουλου!

Υλικά για τη ζύμη:

  • 2 κουταλάκια του γλυκού ξερή μαγιά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 3 κουταλιές της σούπας χλιαρό νερό
  • 50 γραμμάρια στραγγιστό γιαούρτι
  • 20 γραμμάρια πελτέ ντομάτας
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 150 γραμμάρια κοσκινισμένο αλεύρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Υλικά για τη γέμιση:

  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 100 γραμμάρια μανιτάρια
  • 400 γραμμάρια βραστό φιλέτο κοτόπουλο
  • 1 πατάτα βρασμένη και ελαφρώς λιωμένη
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό
  • 80 γραμμάρια γραβιέρα
  • 3 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα
  • 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο θυμάρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κιτρινόριζα (κουρκουμάς)
  • 2 κουταλάκια του γλυκού σπόρους κύμινου
  • αλάτι και πιπέρι

Υλικά για το πέστο μαγιονέζας:

  • 4 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό πορτοκαλιού
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ξερό εστραγκόν
  • 3 κουταλιές της σούπας καβουρδισμένο κουκουνάρι
  • 1 κουταλιά της σούπας καβουρδισμένο σουσάμι
  • 200 γραμμάρια μαγιονέζα
  • αλάτι και πιπέρι
  • μερικά φύλλα ροκίνι για συνοδευτικό

Εκτέλεση:

Πιτάκια με κοτόπουλο

Πιτάκια με κοτόπουλο

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη μαγιά και τη διαλύουμε με λίγο ζεστό νερό.
Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, λίγη ζάχαρη και το γιαούρτι.
Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
Ρίχνουμε και 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο.
Ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό χλιαρό, μέχρι να γίνει η ζύμη μας αφράτη.
Αφήνουμε τη ζύμη μας, σκεπασμένη με μια πετσέτα, 15 λεπτά να ξεκουραστεί.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα μανιτάρια, τα αλατοπιπερώνουμε  και τα σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν λίγο.
Σε ένα μπολ βάζουμε τις βρασμένες πατάτες και τις λιώνουμε με ένα πιρούνι.
Προσθέτουμε το βρασμένο και μαδημένο κοτόπουλο, τα σοταρισμένα μανιτάρια, τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, λίγο κύμινο, την κιτρινόριζα, τον μαϊντανό, το θυμάρι, το τυρί και τη μαγιονέζα.
Ανακατεύουμε πολύ καλά.
Ανοίγουμε το φύλλο με τον πλάστη και την κόβουμε σε ένα μπολ σε στρογγυλά κομμάτια.
Τοποθετούμε λίγη από τη γέμιση στο κέντρο κάθε στρογγυλής ζύμης και την κλείνουμε σε μισοφέγγαρο.
Πιέζουμε καλά τις άκρες για κολλήσει το ζυμάρι μας. Ψήνουμε τα πιτάκια μας είτε σε σχάρα είτε στο φούρνο.

Σε ένα γουδί ρίχνουμε τα κουκουνάρια, το σουσάμι, ξύσμα από μισό πορτοκάλι, χυμό από μισό πορτοκάλι, λίγο εστραγκόν, λίγα φυλλαράκια μαϊντανού  και τα κοπανάμε καλά με το γουδοχέρι. Τέλος προσθέτουμε τη μαγιονέζα και ανακατεύουμε καλά.
Αν δεν έχουμε γουδί τα χτυπάμε στο μπλέντερ.
Τοποθετούμε τα πιτάκια σε μία πιατέλα και τη σάλτσα.
Γαρνίρουμε με λίγο ροκίνι, αφού πρώτα το έχουμε νοστιμέψει με λίγο χυμό πορτοκαλιού, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και σουσάμι.

 

Ίσως σας ενδιαφέρουν…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.