Μπακλαβάς με πορτοκάλι από τον Στέλιο Παρλιάρο στις “Γλυκιές Αλχημείες”!
Μία συνταγή που έμαθε ο Στέλιος Παρλιάρος από τον κύριο Γιάννη Κυριαζή, σε κάποιο διαγωνισμό που ήταν κριτής.
Την άλλαξε λίγο και μας την παρουσιάζει.
ΥΛΙΚΑ:
- 600 γραμμάρια φύλλα κρούστας για μπακλαβά
- 250 γραμμάρια ταχίνι
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- 200 γραμμάρια μέλι
- 250 γραμμάρια βούτυρο Lurpak
- 300 γραμμάρια πορτοκάλια βρασμένα
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:
- 100 γραμμάρια μέλι
- 250 γραμμάρια ζάχαρη
- 250 γραμμάρια νερό
- 50 γραμμάρια γλυκόζη
- 1 πορτοκάλι πλυμένο και κομμένο σε κύβους
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλένουμε τα πορτοκάλια και τα βράζουμε χωρίς να τα ξεφλουδίσουμε (σε τόσο νερό ώστε να τα σκεπάζει) για 30–45 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Αφήνουμε να κρυώσουν και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 30-40 εκ.
Αλείφουμε τα μισά φύλλα και τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο.
Ανακατεύουμε το ταχίνι με τη ζάχαρη και απλώνουμε πάνω από τα φύλλα.
Απλώνουμε τα τεμαχισμένα πορτοκάλια πάνω από το ταχίνι.
Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντάς τα.
Αφήνουμε στο ψυγείο για λίγο να κρυώσει ώστε να μπορούμε να τον κόψουμε σε κομμάτια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 130οC για 2-2½ ώρες.
Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι μαζί με το πορτοκάλι σε μία κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν για 3 λεπτά. Σιροπιάζουμε τον κρύο μπακλαβά με το σιρόπι ζεστό.
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα
Μερίδες: 24
afou otan kanis sintagi tou paliarou einai sigouro oti einai theiki
όντως έτσι είναι eratomcarthur, αν και μερικές φορές έχω την εντύπωση πως κρατάει μυστικό κάποιο υλικό!