Φανουρόπιτα

cake with raisins and walnuts

Φανουρόπιτα

Η παρετυμολογική παρήχηση του ονόματός του Αγίου Φανουρίου με το φαίνω: φανερώνω τον έκανε δημοφιλή στη λαϊκή παράδοση για την φανέρωση χαμένων ανθρώπων, ζώων ή πραγμάτων.
Οι χριστιανοί φτιάχνουν μια νηστίσιμη πίτα, την φανουρόπιτα, για να τους φανερώσει ο άγιος απολεσθέντα αντικείμενα ή και την τύχη των ανύπανδρων κοριτσιών.
Η πίτα γίνεται με εφτά ή εννέα υλικά, μια παράδοση που έρχεται από την Αρχαία Ελλάδα και τους Πυθαγόρειους, που μίλησαν για την ιερότητα κάποιων αριθμών.
Επίσης, τα υλικά είναι νηστίσιμα και αφού η πίτα διαβαστεί και κοπεί σε σαράντα κομμάτια μοιράζεται στους πιστούς.
Η παράδοση που σχηματίστηκε, είναι ότι: η μητέρα του ήταν αμαρτωλή.
Ήταν λέει η παράδοση σκληρή, άπονη και αυστηρή με τους φτωχούς και τους συμπεριφερόταν πολύ σκληρά και απάνθρωπα.
Μάλιστα για τον αμετανόητο χαρακτήρα της πήγε στην κόλαση. Προσπάθησε να τη σώσει ο γιος της, αλλά η κακία της δεν τον άφησε.
Αυτό είναι ο λόγος που οι νοικοκυρές φτιάχνουν την ημέρα αυτή γλυκόπιτες και αφού τις πάνε στην εκκλησία και ευλογηθούν τις μοιράζουν στη γειτονιά, με τη σύσταση να ευχηθούν να συχωρεθεί η μάνα του Αγίου «Ο Θεός σχωρέστ’; τη μάνα του Αγίου Φανουρίου».
Μολονότι ο βίος του Αγίου Φανουρίου δεν έχει καμία σχέση με τη θεατρική τέχνη, ο Άγιος Φανούριος είναι ο Άγιος Προστάτης των Καραγκιοζοπαιχτών, ακριβώς επειδή τους “φανερώνει” δουλειές.
Υπήρχε και λάβαρο του Πανελλήνιου Σωματείου Θεάτρου Σκιών με τον Άγιο Φανούριο, το οποίο λάβαρο δυστυχώς δεν διασώζεται σήμερα, παρά μόνο σε μεταπολεμικό ασπρόμαυρο φωτογραφικό υλικό με τους παλιούς καραγκιοζοπαίχτες Κώστα Μάνο, Τάκη Μελλίδη, Ανδρέα Νικητόπουλο, Μήτσο Μώρο και Σωτήρη Σπαθάρη.
Ο τελευταίος εικονίζεται καθιστός κάτω από το λάβαρο.

Υλικά:

  1. 1/2 ποτήρι νερού (150 ml)ελαιόλαδο
  2. 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  3. 1 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
  4. 1/2 ποτήρι (100 γραμμάρια)ζάχαρη
  5. 2½ ποτήρια νερού (750 ml) φρεσκοτριμμένο πορτοκάλι και ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  6. μισό ποτήρι καρύδια ψιλοκομμένα
  7. 800 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (κοσκινισμένο)
  8. 200 γραμμάρια κορινθιακή σταφίδα
  9. 1 κουταλιά της σούπας μπέικιν
  • ταψί 30 εκατοστών καλά λαδωμένο

Εκτέλεση:

Σε μια λεκάνη βάζουμε το ελαιόλαδο, τη κανέλα, το γαρίφαλο, τη ζάχαρη, το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού.
Ανακατεύουμε πολύ καλά με σύρμα.
Ανακατεύουμε το μπέικιν με το αλεύρι και το προσθέτουμε λίγο λίγο στα υγρά, ανακατεύοντας.
Τέλος προσθέτουμε τη σταφίδα και τα καρύδια και ζυμώνουμε το μείγμα  με το χέρι.
Το αδειάζουμε στο λαδωμένο ταψί και ψήνουμε τη φανουρόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC, στον αέρα, στην προτελευταία σχάρα, για 45΄ ή μέχρι να φουσκώσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.
Η φανουρόπιτα είναι έτοιμη όταν βυθίζουμε ένα μαχαίρι στην πίτα και αυτό βγαίνει στεγνό.

Ίσως σας ενδιαφέρουν…

2 Απαντήσεις

  1. Ο/Η Αγγελικουλα λέει:

    γευστικοτατη και της παρεας μας μαζευει για καφε και μας φανερωνει το πιστευω

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.