Εκμέκ κανταΐφι με σοκολάτα από τον Στέλιο Παρλιάρο στις Γλυκές Αλχημείες!
Το εκμέκ σημαίνει ψωμί. Στη Τουρκία υπάρχει ένα εργοστάσιο που κάνει αυτό το ψωμί, το οποίο το παίρνουν και το σιροπιάζουν για να το κάνουν εκμέκ κανταΐφι, κάτι αντίστοιχο με το τσουρέκι.
httpv://www.youtube.com/watch?v=57GtT4bmrsk
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΝΤΑΪΦΙ:
- 1 τσουρέκι κομμένο σε φέτες δύο πόντους
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ:
- 750 γραμμάρια γάλα
- 750 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
- 120 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
- 120 γραμμάρια κορν φλάουερ
- 120 γραμμάρια κουβερτούρα τεμαχισμένη
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:
- 400 γραμμάρια ζάχαρη
- 250 γραμμάρια νερό
- 50 γραμμάρια γλυκόζη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Απλώνουμε τις φέτες τσουρεκιού σε μια λαμαρίνα, ψήνουμε στους 160οC μέχρι να ροδίσουν. Αναποδογυρίζουμε και συνεχίζουμε το ρόδισμα και από την άλλη πλευρά. Τα απλώνουμε σ’ ένα ταψί και τα σιροπιάζουμε.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με την κρέμα και τα 60 γραμμάρια ζάχαρη και το τοποθετούμε στη φωτιά.
Σε ένα μπολ διαλύουμε το κορν φλάουερ με τα υπόλοιπα 60 γραμμάρια ζάχαρη παίρνοντας λίγο από το μίγμα του γάλακτος και μόλις βράσει το γάλα, το ρίχνουμε σε αυτό.
Μόλις η κρέμα βράσει και δέσει, ρίχνουμε μέσα την κουβερτούρα, ομογενοποιούμε καλά και ρίχνουμε το μείγμα πάνω από τις σιροπιασμένες φέτες τσουρεκιού.
Το αφήνουμε να κρυώσει, σκεπάζοντας την κρέμα με μια μεμβράνη, για να μην κάνει κρούστα.
Μόλις κρυώσει, το βάζουμε στο ψυγείο για 4–5 ώρες.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:
Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 3 λεπτά (3 λεπτά από το σημείο βρασμού).
Χρόνος προετοιμασίας: 15′
Μερίδες: 14