Χριστουγεννιάτικα γλυκά από τον Στέλιο Παρλιάρο… Κουραμπιέδες, Μελομακάρονα, Βασιλόπιτα!!!!

Όλα τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά με οδηγίες και συνταγές του Στέλιου Παρλιάρου!
Τι πιο καλό για φέτος, στις γιορτές, να φτιάξουμε τα παραδοσιακά μας γλυκά και να τα δωρίσουμε σε αγαπημένα μας πρόσωπα! Και τι πιο καλό από τις συνταγές του ανθρώπου που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα την ζαχαροπλαστική!

Κουραμπιέδες, μελομακάρονα, βασιλόπιτα !

 

Βασιλόπιτα!

ΥΛΙΚΑ:

  • 4 αυγά
  • 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 250 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • ½ κουτ. του γλυκού κανέλα σκόνη
  • 200 γρ. σταφίδες ή οποιοδήποτε άλλο ξερό φρούτο έχουμε στο σπίτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη έως ότου αφρατέψουν.
Σταματάμε το χτύπημα, ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και ανακατεύουμε με μία μαρίζ.
Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το ξύσμα πορτοκαλιού και στο τέλος τα ξερά φρούτα.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί διαμέτρου 24 εκ. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 45 λεπτά – 1 ώρα. Αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Μερίδες: 12

 

Μελομακάρονα

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ:

  • 200 γρ. χυμός πορτοκαλιού
  •  280 γρ. ελαιόλαδο
  •  600 γρ. αλεύρι
  •  ½ κουτ. του γλυκού σόδα
  •  ¼ κουτ. του γλυκού κανέλα
  •  1 πρέζα γαρύφαλο
  •  ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • καρύδια χοντροκομμένα
  • μέλι για το μέλωμα

Εκτέλεση:

Σ’ ένα βαθύ σκεύος ανακατεύουμε το χυμό πορτοκαλιού και το ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε τα μυρωδικά. Ανακατεύουμε με το χέρι και προσθέτουμε το αλεύρι.
Συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι από το κέντρο προς τα έξω έτσι ώστε να μην «κορδώσει» η ζύμη (δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα για να μη σφίξει).
Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρές στρογγυλές μπάλες και τις πιέζουμε με την παλάμη μας προς τα κάτω. Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε μία λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 30 λεπτά περίπου έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα.
Αφήνουμε να κρυώσουν, ραντίζουμε με το μέλι και πασπαλίζουμε με τα καρύδια.

Χρόνος προετοιμασίας: 20’ λεπτά
Βάρος: 1 κιλό

 

Ίσως σας ενδιαφέρουν…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.