Βελούδινη μους καπνιστού σολομού από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Υλικά
- 1/2 κιλό καπνιστός σολομός
- 2 κεσεδάκια (400 γραμμάρια)στραγγιστό γιαούρτι
- 2 κουταλιές της σούπας γεμάτες μαγιονέζα
- 1 μεγάλο λεμόνι (χυμός)
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
- 2 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος
- 7 φύλλα (14 γραμμάρια)ζελατίνη
- αλάτι (προαιρετικά)
- Για το γαρνίρισμα
- μαύρο χαβιάρι
- μπρικ
- φρυγανισμένα ψωμάκια ολικής άλεσης ή σίκαλης
Βάζουμε τη ζελατίνη σε μπολ με κρύο νερό να μουλιάσει.
Κόβουμε σε κομμάτια το σολομό. Χτυπάμε στο μπλέντερ το σολομό, το γιαούρτι, τη μαγιονέζα.
Προσθέτουμε άνηθο, ξύσμα, λεμόνι και αλάτι (με προσοχή το αλάτι, γιατί ο σολομός είναι αλμυρός).
Αφού αφρατέψει και πολτοποιηθεί καλά το μείγμα, το μεταφέρουμε σε μπολ.
Στύβουμε με τα χέρια καλά τη φουσκωμένη ζελατίνη και τη διαλύουμε σε 3 κουταλιές της σούπας βραστό νερό. Ανακατεύουμε πολύ καλά, μέχρι να διαλυθεί.
Ρίχνουμε γρήγορα τη λιωμένη ζελατίνη στη μους σολομού και ανακατεύουμε πολύ καλά με κουτάλι και γρήγορες κινήσεις.
Σε μακρόστενη ή στρογγυλή φόρμα για κέικ στρώνουμε μεμβράνη, να καλύπτει και τα τοιχώματα.
Αδειάζουμε τη μους σολομού και παγώνουμε τουλάχιστον για 5 ώρες.
Όταν πρόκειται να σερβίρουμε, ξεφορμάρουμε τη μους αναποδογυρίζοντας τη φόρμα σε πιατέλα και αφαιρούμε τη μεμβράνη. Διακοσμούμε την επιφάνεια με αυλάκια, λωρίδες κάθετες ή διαγώνιες, χαβιάρι εναλλάξ με μπρικ.
Σερβίρουμε με φρυγανισμένα ψωμάκια ολικής άλεσης.