Πορτοκαλόπιτα με ψημένα φύλλα της Μπαρμπαρίγου!
Υλικά για 10 μερίδες:
- 1 πακέτο (450 γραµµάρια) φύλλο κρούστας
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο λιωµένο
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- 5 αυγά
- 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
- 1½ φλιτζάνι του τσαγιού σπορέλαιο
- 1½ κεσεδάκι γιαούρτι
- 2 πορτοκάλια (ξύσμα)
- 2 κουταλάκια του γλυκού µπέικιν πάουντερ
- 1 βανίλια
- 2 κουταλιές της σούπας κονιάκ
- 1 πρέζα αλάτι
- 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού σταφίδα μαύρη
- Για το σιρόπι
- 1½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
- 1½ φλιτζάνι του τσαγιού νερό
- 2 ζουµερά πορτοκάλια (χυμός)
- 1 πορτοκάλι (ξύσμα)
Ανακατεύουµε σε µπολ την κανέλα και τις 2 κ.σ. ζάχαρη. Αλείφουμε µε βούτυρο ένα μακρόστενο πυράντοχο σκεύος. Βουτυρώνουμε ένα ένα τα 6 φύλλα, τα πασπαλίζουμε µε κανελοζάχαρη, τα σουρώνουμε πλισέ και τα στρώνουμε πλάι πλάι στο σκεύος. Τα ψήνουμε για 10΄ στους 180°C, να ροδίσουν.
Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά µε τη ζάχαρη µε σύρµα ή µε µίξερ χειρός, να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το ξύσμα, το αλάτι, τη βανίλια, το µπέικιν πάουντερ, το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά µε το σύρμα. Λίγο λίγο προσθέτουμε το λάδι ανακατεύοντας. Τέλος προσθέτουµε το κονιάκ και τις σταφίδες. Κοµµατιάζουµε σε μικρά κοµµάτια µε τα χέρια τα υπόλοιπα φύλλα. Τα ρίχνουμε στο μείγμα και τα ανακατεύουμε, να βραχούν καλά.
Περιχύνουµε τα ψημένα φύλλα στο πυράντοχο σκεύος µε το µείγµα και ψήνουμε την πορτοκαλόπιτα στους 180°C, στον αέρα, για 30΄, να σταθεροποιηθεί το γλυκό. Στη συνέχεια το αφήνουμε να κρυώσει.
Ετοιµάζουµε το σιρόπι. Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά και βράζουμε σε μέτρια φωτιά 7΄-8΄ από την ώρα που θα πάρει βράση. Περιχύνουμε το κρύο γλυκό µε το ζεστό σιρόπι.
Η συνταγή είναι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.