Σταρότο, δηλαδή ριζότο με σιτάρι, και γαρίδες από τον Άκη Πετρετζίκη στο “Πρωινό mou”!

Αντί για ρύζι, στάρι στο ριζότο από τον Άκη σήμερα 7/3/2012.
Μας δίνει μία εκδοχή για νηστίσιμο, αλλά και για αυτούς που δεν νηστεύουν!
Μας αποκαλύπτει το μυστικό για να μην χάνουν τα κατεψυγμένα θαλασσινά τις βιταμίνες τους!
Δείτε παρακάτω τα υλικά, την εκτέλεση και τέλος το βίντεο.
Μπορεί στη θέση του βίντεο να εμφανίζεται  κενό στην αρχή μέχρι να φορτώσει.

Υλικά:

  • 250 γραμμάρια σιτάρι
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1/2 ποτήρι λευκό κρασί (προαιρετικά)
  • 1 καρότο ψιλοκομμένο
  • 1 1/2 λίτρο ζωμό ή 2 κύβους λαχανικών και 1 1/2 λίτρο νερό
  • Γαρίδες αποφλοιωμένες
  • Βούτυρο ή μαργαρίνη
  • Παρμεζάνα τριμμένη ή γραβιέρα ή τυρί σόγιας
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση:

Έχουμε μουλιάσει από βραδύς το σιτάρι, το ξεπλένουμε και το σουρώνουμε.
Αν έχουμε χρόνο όμως, το βάζουμε σε ένα μπολ με νερό για λίγο, το ανακατεύουμε, ξεπλένουμε και το σουρώνουμε.
Αφού έχουμε ξεπαγώσει τις γαρίδες, τις βάζουμε σε ένα μπολ, τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, τις αλατίζουμε, τις  βάζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι να σοταριστούν και να πάρουν λίγο χρώμα και τις βάζουμε στην άκρη.
Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο στο τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πράσο και το καρότο μέχρι να άρουν λίγο χρώμα.
Προσθέτουμε το σιτάρι και σοτάρουμε για 2 – 3 λεπτά.
Ρίχνουμε τους κύβους και το κρασί. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να εξατμιστεί το κρασί για να μην μας ξινίσει το φαί.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά,  προσθέτουμε λίγο νερό και περιμένουμε να πιεί όλο το νερό για να προσθέσουμε λίγο ακόμα, ανακατεύοντας.
Συνεχίζουμε να προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό για περίπου 25 – 30 λεπτά.
Δοκιμάζουμε για να δούμε όντως ότι είναι έτοιμο.
Προσθέτουμε και τις γαρίδες, και ανακατεύουμε.
Ο Άκης πρόσθεσε και λίγο αγκινάρα κονσέρβα ψιλοκομμένη και ξύσμα από λάιμ.
Δυναμώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας βούτυρο (για νηστεία:μαργαρίνη) , τη παρμεζάνα (νηστεία:τυρί σόγιας) και λίγο μαϊντανό.
Ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε, αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.