Μπρόκολο γκρατινέ από τον Άκη Πετρετζίκη στο Πρωινό μου!
ΥΛΙΚΑ:
- 3 μπρόκολα σε μπουκετάκια
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο (ξερό)
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 250 γραμμάρια μανιτάρια σε φέτες
- 2 φέτες ψωμί του τόστ σε ψίχουλα
- 3 κουταλίες της σούπας αλεύρι
- 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- γάλα για τη μπεσαμέλ όσο πάρει (περίπου 400 – 500 ml)
- λίγο ελαιόλαδο
- 2 κρόκοι αυγών
- 4 – 5 κουταλιές της σούπας μουστάρδα απαλή
- 200 – 300 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη
- αλάτι
- πιπέρι
- μοσχοκάρυδο
- θυμάρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ρίχνουμε το μπρόκολο σε βραστό νερό για 2 – 3 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, στραγγίζουμε και κρυώνουμε.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε 1 κουτάλι της σούπας βούτυρο και αφού λιώσει ρίχνουμε μέσα το ψωμί που το έχουμε περάσει από το μπλέντερ για να γίνουν ψίχουλα.
Σοτάρουμε στη συνέχεια για μερικά λεπτά μέχρι να κρατσανίσουν και τα αφήνουμε στην άκρη.
Στο ίδιο κατσαρολάκι σοτάρουμε τα μανιτάρια με λίγο αλάτι, ελαιόλαδο, πιπέρι και θυμάρι.
Παράλληλα, σε ένα τηγανάκι σοτάρουμε στο υπόλοιπο βούτυρο το κρεμμύδι και μετά από 5 λεπτά το σκόρδο για ακόμη 2 λεπτά.
Ρίχνουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε και μετά σιγά σιγά το γάλα για να πάρει μια μπεσαμέλ.
Προσθέτουμε τους 2 κρόκους, αρωματίζουμε με την μουστάρδα, το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι και λίγο θυμάρι.
Σε ένα μέτριο πυρέξ προσθέτουμε το μπρόκολο και από πάνω βάζουμε τα μανιτάρια και ρίχνουμε λίγα από τα κριτσανιστά ψίχουλα και από πάνω προσθέτουμε τη μπεσαμέλ.
Τέλος ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 5 – 10 λεπτά μέχρι να ξεροψηθεί από πάνω.
Η συνταγή ειναι έλλειπης!
τι ακριβώς εννοείς;
Η συνταγή αναφέρει στην εκτέλεση γάλα, ενώ στα υλικά το γάλα δεν αναφέρεται πουθενά! Αυτό μάλλον εννοεί…
Kate έχεις δίκιο και ευχαριστούμε για την επισήμανση! Διορθώθηκε!
Η γραβιέρα μπαίνει μέσα στην μπεσαμέλ ή από πάνω στο τέλος