Ουρά μοσχαριού στιφάδο με δαμάσκηνο, ριζότο με γεύση σούπας γιουβαρλάκια από τον Chef Ανδρέα Γάβρη και μανιταροκεφτεδάκια με σκόνη έτοιμης σούπας από την Ελένη στο “chef στον αέρα” στις 18/1/2012.

Δείτε :

  •  ριζότο με γεύση σούπας γιουβαρλάκια
  •  ουρά μοσχαριού στιφάδο με δαμάσκηνα
  •  μανιταροκεφτεδάκια με σκόνη έτοιμης σούπας

από την εκπομπή την Τετάρτη 18/01

ΥΛΙΚΑ:

  • 2 κιλά ουρά μοσχαριού σε μερίδες
  • 1½ κιλό κρεμμύδια για στιφάδο
  • 24 δαμάσκηνα ξερά, χωρίς κουκούτσι
  • 6 σκελίδες σκόρδο
  • 250 γραμμάρια ντομάτα κονκασέ
  • 2 κουταλιές της σούπας πελτέ
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 5 γαρύφαλλα
  • 10 κόκκους μπαχαριού
  • 2 κλωναράκια δενδρολίβανο
  • 250 ml μαυροδάφνη
  • 1 σπιτικό ζωμό βοδινού
  • 1 φλιντζάνι ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  •  Πιπέρι

Για τη μαρινάδα:

  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 4 φύλλα δάφνης
  • 10 κόκκους μπαχαριού
  • 5-6 γαρύφαλλα
  • 100 ml ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 350 ml Μαυροδάφνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα βάζοντας σε ένα μπολ  το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα γαρύφαλλα, το μπαχάρι, τη δάφνη, το ξύδι και το κρασί, τοποθετούμε τα κομμάτια της ουράς  μέσα στη μαρινάδα και τα αφήνουμε στο ψυγείο για μία μέρα.
Ανά διαστήματα καλό είναι να γυρνάμε τα κομμάτια του κρέατος για να πάρουν όλα γεύση από τη μαρινάδα.
Βγάζουμε τα κομμάτια της ουράς από τη μαρινάδα και τα στεγνώνουμε καλά με χαρτί.
Την μαρινάδα την κρατάμε.
Σε ένα βαθύ τηγάνι τσιγαρίζουμε τα κομμάτια της ουράς σε λίγο ελαιόλαδο, μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές.
Βγάζουμε από το τηγάνι και τις κρατάμε στην άκρη.
Ρίχνουμε στο ίδιο τηγάνι τα κρεμμυδάκια ολόκληρα.
Τα τηγανίζουμε να ροδίσουν και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα.
Τα κρατάμε στην άκρη.
Στο ίδιο σκεύος με το λάδι που έχει μείνει ρίχνουμε μερικά μπαχάρια και 4-5 γαρύφαλλα, το σκόρδο ψιλοκομμένο, τα κομμάτια του κρέατος,το κονκασέ ντομάτας και ανακατεύουμε.
Διαλύουμε τον πελτέ μέσα στη μαρινάδα που είχαμε το κρέας και την αδειάζουμε στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε  τον σπιτικό ζωμό βοδινού, λίγο βραστό νερό, αλάτι και πιπέρι.
Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με καπάκι και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 1 ώρα.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και σιγοβράζουμε για άλλα 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια και να πήξει η σάλτσα.
Μετά από 45 λεπτά ρίχνουμε τα δαμάσκηνα.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό, ενώ αν η σάλτσα είναι υδαρής δυναμώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο χωρίς καπάκι.
Λίγο πριν κατεβάσουμε το φαγητό από τη φωτιά, περιχύνουμε με τη μαυροδάφνη και αφήνουμε να βράσει σε δυνατή φωτιά για 4-5.

Σερβίρουμε σε μεγάλο πιάτο ένα κομμάτι κρέας με δαμάσκηνα, κρεμμύδια και σάλτσα.

Ριζότο με γεύση σούπας γιουβαρλάκια:

ΥΛΙΚΑ:

  • 500 γραμμάρια ρύζι arborio ή καρολίνα
  • 2 σπιτικούς ζωμούς κότας
  • 2 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί

Για τον κιμά:

  • 250 γραμμάρια κιμά (1/3 χοιρινό 2/3 μοσχάρι)
  • 1 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι κρασί λευκό ξηρό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 2 κουταλιές της σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 σπιτικό ζωμό κότας

Για το αβγολέμονο:

  • 3 κρόκους αβγών
  • Χυμό ½ λεμονιού
  • ½ σπιτικό ζωμό κότας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε τηγάνι τσιγαρίζουμε τον κιμά σε ελαιόλαδο για να βγάλει τα υγρά του.
Ανακατεύουμε καλά για να διαλυθεί τελείως και να πάρει χρώμα.
Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τον σπιτικό ζωμό κότας στο τηγάνι.
Προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό, περίπου μισό ποτήρι, αλατιπιπερώνουμε, προσθέτουμε 1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο δυόσμο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τον κιμά να μαγειρευτεί για 40 λεπτά ή μέχρι να πιεί τα υγρά του.

Για το ριζότο ζεσταίνουμε δύο κουταλιές σούπας μαργαρίνη και δύο κουταλιές σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα.
Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε να γυαλίσει και σβήνουμε με το κρασί.
Σε ένα λίτρο βραστό νερό διαλύουμε δύο ζωμούς κότας.
Μόλις το ρύζι «πιεί» το κρασί προσθέτουμε λίγο ζωμό κότας και επαναλαμβάνουμε προσθέτοντας λίγο λίγο ζωμό κάθε φορά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
Η διαδικασία αυτή θα μας πάρει περίπου 20 λεπτά.
Προσθέτουμε τον κιμά στο ρύζι και συμπληρώνουμε λίγο ζωμό για να χυλώσει το μείγμα.

Βάζουμε 2 κουταλιές ψιλοκομμένο δυόσμο, συμπληρώνουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.

Για το αβγολέμονο χτυπάμε τους τρεις κρόκους με το χυμό μισού λεμονιού μέχρι να διαλυθούν.

Διαλύουμε το μισό ζωμό κότας σε ένα ποτήρι ζεστό νερό και προσθέτουμε λίγο στα αβγά για να “πάρουν θερμοκρασία” και να μην κόψουν, όταν μπουν στην κατσαρόλα.

Αδειάζουμε λίγο λίγο το αβγολέμονο στο ρύζι με τον κιμά ανακατεύοντας συνέχεια. Κρατάμε λίγο αβγολέμονο για τη διακόσμηση του πιάτου.

Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο διακοσμώντας με φύλλα δυόσμου, λίγο αβγολέμονο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Μανιταροκεφτεδάκια:

ΥΛΙΚΑ

  • 6 λευκά μανιτάρια
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • ½ φρατζόλα ψωμί
  • 3/4 ποτηριού γάλα
  • 2 φακ. μανιταρόσουπα Knorr gourmet
  • Ελαιόλαδο
  • 1 αβγό
  • Φρέσκια ρίγανη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Διαλύουμε με το χέρι το ψωμί σε κομματάκια και το βάζουμε σε μεγάλο μπολ.
Περιχύνουμε με τo γάλα και το αφήνουμε να μουλιάσει και να φουσκώσει.
Αλέθουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο στο μπλέντερ.
Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και αδειάζουμε το αλεσμένο κρεμμύδι με το σκόρδο.

Κόβουμε τα μανιτάρια σε πολύ μικρά κομματάκια και τα προσθέτουμε στο τηγάνι με το λιωμένο κρεμμύδι και ανακατεύουμε για να αναμιχθούν και να βγάλουν τα υγρά τους.
Προσθέτουμε τη σκόνη από την έτοιμη σούπα στο τηγάνι με τα μανιτάρια και ανακατεύουμε καλά.
Μαγειρεύουμε για 5 λεπτά.

Στο μεγάλο μπολ όπου έχουμε το μουλιασμένο ψωμί, αδειάζουμε το μείγμα μανιταριών, προσθέτουμε τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, φύλλα φρέσκιας ρίγανης και ένα αβγό και ζυμώνουμε καλά.
Αν μας βγει το μείγμα πολύ αραιό προσθέτουμε λίγο αλεύρι.

Βρέχουμε τα χέρια μας και πλάθουμε τη ζύμη σε κεφτέδες.
Ίσως χρειαστεί να ξαναβρέξουμε τα χέρια μας, διαφορετικά η ζύμη θα κολλάει και δεν θα μπορούμε να δώσουμε σχήμα στους κεφτέδες.

Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο, περίπου 2 δάχτυλα, και μόλις κάψει τηγανίζουμε λίγα λίγα τα κεφτεδάκια.
Θα γίνουν πολύ γρήγορα οπότε αφήνουμε περίπου 1 – 1.5 λεπτό κάθε πλευρά, μέχρι να πάρει χρώμα, γυρίζουμε πλευρά, τηγανίζουμε 1 ακόμα λεπτό και τα βγάζουμε από το τηγάνι.
Τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας μέχρι το σερβίρισμα για να στραγγίσουν από το λάδι.

Σερβίρουμε ιδανικά με ένα ντιπ γιαουρτιου, μαγιονέζα, λεμόνι και άνιθο ψιλοκομμένο.

 

 

Ίσως σας ενδιαφέρουν…

1 Απάντηση

  1. Ο/Η cheftom λέει:

    Bad Chef 🙁

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.