Καρπούζι

watermelon

Καρπούζι

Καρπούζι, προφανώς το πιο συνηθισμένο καλοκαιρινό φρούτο, είναι ένα από τα πιο υγιεινά και νόστιμα φαγητά που μπορείτε να καταναλώνετε αυτή τη σεζόν.
Είναι φθηνό, προσιτό, καλό για την υγεία και νόστιμο! Εάν έχετε βαρεθεί να το τρώτε, θα σας αποδείξω ότι το καρπούζι είναι πολύ ευπροσάρμοστο και σας  έχω κάποιες ιδέες για πρωτότυπα πιάτα.
Ας είναι και  καρπούζι!

Για αρχή, ορίστε μερικοί λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να συμπαθήσετε το καρπούζι:

– Θα σας ενυδατώσει εξαιρετικά! (92% του καρπουζιού είναι  νερό)
– Είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών
– Δεν έχει λιπαρά, ούτε χοληστερόλη, και η περιεκτικότητα σε σάκχαρα είναι σχεδόν ακίνδυνη για τον οποιονδήποτε (εκτός από ορισμένες διαβητικούς)
– Είναι πλούσιο σε κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ που χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία (που το καθιστά ιδανικό γιαόλους τους υπερτασικούς )
– Είναι ένα ήπιο διουρητικό
– Είναι εξαιρετικό αποτοξινωτικό και μειώνει την οξύτητα του αίματος.
– Είναι πλούσιο σε λυκοπένιο (πλουσιότερο από τις ντομάτες!) Και β-καροτένιο. Αυτά τα δύο ισχυρά αντιοξειδωτικά βοηθούν την πρόληψη και την καταπολέμηση των ασθενειών, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, αρθρίτιδα, άσθμα, καρκίνο (κυρίως του πνεύμονα και του παχέος εντέρου),  διαβήτη, οστεοπόρωση, ακόμη και ανδρική στειρότητα.
– 100 g  καρπούζι: Βιταμίνη Α 28 mg (3% Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη) Θειαμίνη / Βιταμίνη B1 0.033 mg (3% DV), ριβοφλαβίνη / Βιταμίνη Β2 0.021 mg (1 DV%) Νιασίνη / Vit. B3 0,178 mg (1 DV%), παντοθενικό οξύ / βιταμίνη Β5 0.221 mg (4% DV) Βιταμίνη B6 0.045 mg (3% DV), βιταμίνη Β9 (φολικό οξύ) 3 mg (1 DV%), η βιταμίνη C 8,1 mg ( 14% RDA) Ασβέστιο 7 mg (1 DV%) Σίδηρος 0,24 mg (2% DV) Μαγνήσιο 10 mg (3 DV%) Φώσφορος 11 mg (2 DV%) Κάλιο 112 mg (2% DV)? Ψευδάργυρος 0,10 mg (1 DV%) και μόνο 30 θερμίδες!
– Σημειώστε ότι το υπόλευκο κοντά φλοιός είναι ακόμα πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά από κόκκινο πολτό, ακόμη και αν δεν έχει τόσο καλή γεύση, είναι συστατικό διατροφής.

Λέγαμε κάτι σχετικά με μερικές συνταγές; Εδώ είναι το πιο ενδιαφέρον και νόστιμο που σας προτείνω!

1)  Χωριά από Γαρίδες και Καρπούζι – Ασιατική συνταγή

Συστατικά: (4 μερίδες)

  • 200 ml ξύδι ρυζιού, πικάντικο
  • 200 γραμμάρια φυστικοβούτυρο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού (γεμάτο)  σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο ​​τζίντζερ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σάλτσα σόγιας
  • περίπου μία κουταλιά τσίλι (πολύ πικάντικο)
  • 16 jumbo γαρίδες (πολύ μεγάλες) – αποφλοιωμένες και βρασμένες στον ατμό
  • 16 τεμάχια (περίπου 4 κύβους cm) καρπούζι χωρίς κουκούτσια
  • Μια χούφτα βασιλικό, φρέσκο

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε το ξύδι με φυστικοβούτυρο για να αποκτήσουμε μια ομογενής σύνθεση.
Προσθέτουμε το σκόρδο, το τζίντζερ και σάλτσα σόγιας και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε τη καυτερή σάλτσα (τσίλι) – δεν προσθέτουμε περισσότερο απ ‘όσο νομίζουμε ότι μπορούμε να  αντέξουμε! είναι πολύ πικάντικη.
Κρατηστε 3 κουταλιές της σύνθεσης και με το υπόλοιπο καλά, αλείψτε καλά τις γαρίδες και στη συνέχεια βάλτε τις  για μια ώρα στο ψυγείο.
Για το σερβίρισμα τοποθετούμε σε 4 ξυλάκια για σουβλάκι 4 κομμάτια καρπουζιού εναλλάξ με 4 γαρίδες και περιχύνουμε με τη σάλτσα που είχαμε κρατήσει.
Σερβίρετε γαρνιρισμένο με φύλλα βασιλικού (ή πάνω από  φύλλα μαρουλιού, αν προτιμάτε).

2) Καρπούζι Muffins

Αυτά τα muffins είναι “υγρά” και πολύ νόστιμο!
Υλικά για 12 μεγάλα muffins ή 48 μίνι muffins.

Συστατικά:

  • 450 γραμμάρια αλεύρι
  • 2 κουταλάκια του γλυκού σόδα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • μια πρέζα κανέλα
  • μια πρέζα αλάτι
  • 6 κουταλιές της σούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 180 γραμμάρια ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 150 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
  • 250 γραμμάρια καρπούζι χωρίς κουκούτσια, λιωμένο
  • 90 γραμμάρια μικρά κομματάκια σοκολάτας
  • Ζάχαρη άχνη για το γαρνίρισμα.

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς και προετοιμάζουμε ένα δίσκο για  muffin (χρησιμοποιώντας τις οδηγίες).
Ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και τη ζάχαρη σε ένα μέτριο μπολ.
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε τη ζάχαρη και το βούτυρο.
Προσθέτουμε  τα αυγά, χτυπώντας συνεχώς.
Προσθέτουμε την κρέμα και το καρπούζι, χτυπώντας μέχρι να γίνει λείο.
Μπορείτε να προσθέσετε μερικές σταγόνες φυσικό κόκκινο χρώμα.
Προσθέστε κομματάκια σοκολάτας και ανακατεύουμε απαλά.
Ρίχνουμε σε φόρμες, συμπληρώνοντας μόνο 3/4 (να αφήσετε χώρο για να φουσκώσει).
Ψήνουμε για 20-25 λεπτά (για μεγάλα muffins) ή 15 -18 λεπτά (για μικρά  muffins).
Αφήνουμε  να κρυώσουν και πασπαλίζουμε με  ζάχαρη άχνη πριν τα σερβίρουμε.

 

3) Καλοκαιρινή Σαλάτα με καρπούζι

Υλικά (6 μερίδες):

  • 2 κόκκινα κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λάιμ (lime)
  • 1/2 κιλό σπόρους καρπούζι, κομμένο σε κύβους
  • ένα φλιτζάνι τυρί φέτα
  • ένα φλιτζάνι ελιές (χωρίς το κουκούτσι)
  • ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο ​​δυόσμο
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Τοποθετήστε τα κρεμμύδια με χυμό λάιμ σε ένα μπολ και τα αφήνουμε 10 λεπτά.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε τους κύβους καρπούζι, το τυρί, τις ελιές, τα κρεμμύδια μαζί με χυμό λάιμ και το δυόσμο .
Περιχύστε με ελαιόλαδο και ανακατέψτε ξανά.
Ακόμη και αν τα συστατικά είναι λίγο ασυνήθιστα σε μια σαλάτα , ο συνδυασμός είναι όμορφος, ειδικά σε ένα ζεστό καιρό, όπως αυτόν που  αντιμετωπίζουμε το καλοκαίρι!

4) σουβλάκια με καρπούζι
Εμείς δεν θα σας παρουσιάσουμε  μια συγκεκριμένη συνταγή, επειδή έχετε την ελευθερία να παίξετε όπως σας αρέσει!
Μπορείτε να συνδυάσετε καρπούζι με γαρίδες, καλαμάρια, κομμάτια  ψαριού, μοσχάρι ή  κοτόπουλο και λαχανικά όλων των ειδών!
Λάβετε υπόψη ότι το καρπούζι (όπως και τα κολοκυθάκια) μαγειρεύονται πολύ γρήγορα, οπότε αν βάλετε  στο σουβλάκι συστατικά που μαγειρεύονται  δύσκολα, θα ήταν καλύτερα να προετοιμαστούν από πριν, σε ένα τηγάνι wok ή τηγάνι τεφλόν.
Επίσης μπορείτε να περιχύσετε τη σάλτσα, που θα δημιουργηθεί στο wok / τηγάνι, πάνω από τα σουβλάκια.

 

5) Καρπούζι Smoothie με μέντα

Smoothie : πίνεται ανά πάσα στιγμή, είτε ως σνακ ή ως πρωινό με πεπτικά μπισκότα ή σκέτο. Απολαύστε το, είναι απίθανο!

Συστατικά (2 μερίδες):

  • 2 φλιτζάνια καρπούζι κομμάτια, χωρίς κουκούτσια
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι
  • 1-2 κουταλιές της σούπας φρέσκο ​​δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • ένα μεγάλο φλιτζάνι γιαούρτι
  • ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη βανίλια
  • 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
  • 1 πρέζα κανέλα

Εκτέλεση:
Περνάμε από το μπλέντερ το  καρπούζι με τη μέντα,το  μέλι, τη βανίλια και το λεμόνι – ίσα-ίσα για να αναμειχθούν καλά, αλλά δεν επιμένω, είναι πιο γευστικό όταν αισθανόμαστε   και το θρυμματισμένο πολτό.
Ανακατεύουμε με το γιαούρτι και την κανέλα και το  σερβίρουμε κρύο.

6) τουρσί καρπούζι
Μπορείτε να το απολαύσετε οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια του έτους!

Υλικά (για ένα 5 λίτρων βάζο):

  • ένα μεγάλο καρπούζι (ώριμο)
  • μία κουταλιά της σούπας θυμάρι
  • 2 σκόρδα
  • μια ρίζα χρένο (άγριο ραπανάκι, Το χρένο είναι η κοινή ονομασία του φυτού κοχλιαρίς. Χρησιμοποιείται η ρίζα του που έχει ιδιαίτερα καυστική γεύση. Υπάρχει στο εμπόριο τόσο τριμμένο,όσο και σε υγρή μορφή. )
  • 2 μεγάλα ματσάκια  άνηθο,  (πλυμένο και στραγγισμένο )
  • άλμη (ανά λίτρο νερού, μια κουταλιά της σούπας χοντρό θαλασσινό αλάτι)

Προετοιμασία:
Πλύνετε καρπούζι καλά (επειδή χρησιμοποιούμε και τη φλούδα!) ,
Κόβουμε το καρπούζι σε φέτες που να χωράνε στο βάζο.
Οι φέτες τοποθετούνται στο βάζο και καλύπτονται  με θυμάρι, σκόρδο, ξεφλουδισμένο και τριμμένο χρένο και άνηθο (τοποθετείται τελευταίο, να καλύψει τα πάντα).
Καλύψτε με 3,5 σε 4 λίτρα άλμης (κρύο).
Καλύψτε το στόμα του βάζου με διπλό σελοφάν. (φυλάσσεται σε ντουλάπι, υπόγειο ή οποιοδήποτε χώρο δροσερό και σκοτεινό)

7) καρπούζι παγάκια

Τίποτα περίπλοκο, αλλά  πολύ απολαυστικό!
Ένα τσάι, μια σόδα, λεμονάδα και άλλα ποτά θα τα απολαύσετε περισσότερο αν τα συμπληρώσετε με τέτοιους κύβους.
Πώς να προετοιμαστεί;
Απλά βάλτε το καρπούζι στον αποχυμωτή, αδειάστε τον χυμό σε παγοκυψέλες  .
Μπορείτε να το βάλετε εναλλακτικα στο μπλέντερ και να κάνετε παγάκια πολτού καρπουζιού!
Το καλό είναι ότι μπορείτε να κάνετε πολλά και να τα κρατήσετε στην κατάψυξη, έτσι ώστε το χειμώνα να έχουμε στα χέρια φανταστική γεύση καρπουζιού!

8) Κοτόπουλο με καρπούζι

Και πάλι, είναι μια συνταγή από μόνη της. Κομμάτια καρπουζιού χωρίς κουκούτσια μαζί με κοτόπουλο και τα απαραίτητα μπαχαρικά στο φούρνο.
Εναλλακτικά : 2 φλιτζάνια χυμό καρπουζιού και περιχύνουμε το κοτόπουλο πριν το βάλουμε  στο φούρνο. Η γεύση είναι υπέροχη!

9) σάντουιτς με καρπούζι

.. Είναι υπέροχο και καλοκαιρινό!
Best συνδυασμός : ώριμο τυρί και χοιρινό. Θα πάρετε εξαιρετική αντίθεση  γεύσεων και υφών, ειδικά αν κάνετε σπιτικό ψωμί.
Όποιος πιστεύει ότι προσπαθούμε να εφεύρουμε ανοησίες,  καλά  κάνουν ναρωτήσουν τους χωρικούς (ειδικά στην Macin, Turcoaia, Carcaliu Niculitel στη
Ρουμανία), κυρίως οι ηλικιωμένοι, που το τρώνε το καλοκαίρι και πηγαίνουν στο χωράφι.

10) Καρπούζι Ice
Το καρπούζι μπορεί να συμπεριληφθεί σε οποιοδήποτε τύπο του παγωτού, αλλά είναι εξαιρετικό σε συνδυασμό με έντονα αρώματα εσπεριδοειδών ( κυρίως πορτοκάλι και γκρέιπ-φρουτ) ή μούρα. Μπορείτε να κάνετε το καρπούζι σορμπέ ή γρανίτα, αλλά αν έχετε επιλέξει κλασικό παγωτό, χρησιμοποιήστε κρέμα γάλακτος.
Κατά το σερβίρισμα, προσθέστε μερικά καραμελωμένα φουντούκια και αμύγδαλα!

11) Fast σαλάτα καρπούζι με παρμεζάνα

Υλικά (6 μερίδες):

  • 6 χούφτες φρέσκο ​​σπανάκι
  • ένα κομμάτι του τυριού παρμεζάνα (περίπου 400 γραμμάρια)
  • 18 φέτες καρπούζι χωρίς κουκούτσια (κομμένο ορθογώνια  – μήκος και το πάχος ενός δακτύλου
  • ένα φλιτζάνι του καφέ ξύδι βαλσάμικο

Βάλτε το καρπούζι σε ένα κρεβάτι από σπανάκι και σκεπάστε το με φέτες παρμεζάνας (γίνονται  μηχάνημα καθαρισμού – αποφλοιωτή πατάτας ή αγγουριού). Περιχύνουμε με βαλσάμικο ξύδι.

12) Κοτόπουλο γλασαρισμένο με σιρόπι σφενδάμου, καρρπούζι και εσπεριδοειδή
Υλικά (8 μερίδες):

Για το γλάσο:

  • 2 φλιτζάνια καρπούζι πουρέ
  • χυμό από 3 λεμόνια
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα λεμονιού
  • 200 ml σιρόπι σφενδάμου (αν δεν μπορείτε να βρείτε, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με μέλι, αλλά δεν θα είναι ακριβώς το ίδιο)
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

Για το κοτόπουλο:

  • 8 στήθη κοτόπουλου χωρίς δέρμα ή οστά
  • 2 φλιτζάνια χυμό ανανά (100%)
  • ένα φλιτζάνι σάλτσα σόγιας
  • μια κουταλιά της σούπας φρέσκο ​​τζίντζερ, ψιλοκομμένο
  • ένα κεφάλι σκόρδο ψιλοκομμένο, φρέσκο

Προετοιμασία:
Για το γλάσο: ανακατέψτε όλα τα υλικά και τοποθετήστε τα σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά.
Αναδεύεται περιστασιακά για 20 λεπτά, μέχρι να πήξει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Όλα τα συστατικά που αναφέρονται στο “κοτόπουλο” τα βάζουμε σε ένα μπολ ,τα ανακατεύουμε και σκεπάζουμε με μια μεμβράνη.
Στη συνέχεια, το μπολ στο ψυγείο ι για να μαριναριστούν για τουλάχιστον 2 ώρες (έως και 12 ώρες, για να  διεισδύσουν οι  γεύσεις στο κρέας).
Τοποθετήστε το κρέας στη σχάρα (ή στο τηγάνι ) και το γυρίστε μόνο μία φορά.
Όταν μαγειρευτεί καλά, αλείψτε το  με το μισό γλάσο και μαγειρέψτε λίγο ακόμα.
Καλύψτε με το υπόλοιπο γλάσο και  διακοσμήστε με αμύγδαλο φιλέ  (λίγα).
Σερβίρετε αμέσως, ενώ είναι ακόμα ζεστό.

 

13) Ζεστή κομπόστα φρούτων Ασίας

Υλικά (8-10 μερίδες):

  • 2 φλιτζάνια φρέσκο ​​ανανά, κομμένο σε κύβους
  • ένα φλιτζάνι σε κύβους καρπούζι
  • 2 αχλάδια, καθαρισμένα και  κομμένα σε  κύβους
  • 2 μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους
  • 2 φλιτζάνια καρπούζι πουρέ
  • 300 γραμμάει ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας σκόνη τζίντζερ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

Προετοιμασία:
Βάλτε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίσει να βράζει.
Ανακατεύουμε συνεχώς για άλλα 5 λεπτά.
Σερβίρετε σε ποτήρια.
Σερβίρεται και  κρύο.
Σε κάθε περίπτωση, είναι υπέροχο!
14) stir-fry κινέζικα

Καθαρίστε το πρώτο στρώμα του δέρματος (το πράσινο, λεπτό, όπως το αγγούρι) και τη σάρκα. Κρατήστε μόνο το άσπρο μέρος.
Κόψτε το σε κύβους και τηγανίστε τους σε ένα γουόκ ή βαθύ τηγάνι με Τεφλόν μαζί  με σκόρδο, ροδέλες κρεμμυδιού, τσίλι, ελαιόλαδο, πιπέρι, ζάχαρη.

Όταν είναι έτοιμο, σας συμβουλεύουμε να το τοποθετήσετε  με “crustini” ψωμί (φέτες μπαγκέτα ψωμί, αλειμμένες  με λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο σκόρδο, ψημένες 4-5 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανές και χρυσές).
15) καρπούζι σαλάτα με μοτσαρέλα και βασιλικό

Υλικά (6-7 μερίδες)

  • 2 φλιτζάνια  καρπούζι χωρίς κουκούτσια κομμένο σε κύβους
  • 2 φλιτζάνια  μοτσαρέλα κομμένη σε κύβους
  • φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο ​​βασιλικό
  • ένα μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα δαχτυλίδια
  • 100 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι και ξύδι

Προετοιμασία:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά καλά.
Σερβίρετε τη σαλάτα με παξιμάδια ή πάνω από ένα κρεβάτι φύλλων  μαρουλιού / σπανάκι.

Αυτές είναι μόνο 15 από τις εκατοντάδες των ιδεών και των συνταγών που αφορούν το καρπούζι.
Αισθάνεστε  πιο έμπειροι πάνω στο θέμα του καρπουζιού;
Αφήστε μας ένα σχόλιο και  μοιραστείτε μαζί μας τις διαπιστώσεις σας!

Απολαύστε το!

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.