Χοιρινά μενταγιόν με σάλτσα δαμάσκηνου και κρέμα γάλακτος

xoirina medagion me saltsa damaskinou kai krema galaktos

Χοιρινά μενταγιόν με σάλτσα δαμάσκηνου και κρέμα γάλακτος

Υλικά:

  • 2 ψαρονέφρια (περίπου 800 γραμμάρια και τα δύο)
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2  κουταλιές της σούπας  βούτυρο γάλακτος
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 8 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
  • 1/4 του φλιτζανιού τσαγιού κονιάκ
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού κρέμα γάλακτος
  • 2-3 φύλλα φασκόμηλο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Με ένα κοφτερό μαχαίρι καθαρίζουμε το κρέας από τις μεμβράνες του ή ζητάμε από τον χασάπη να το κάνει αυτός για εμάς.
Κόβουμε σε μενταγιόν( φέτες πάχους 2-3 εκατοστών)
Πιέζουμε το κάθε κομμάτι με τη παλάμη μας, βάζοντας το ανάμεσα σε 2 μεμβράνες.
Στεγνώνουμε το κρέας με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και αλατοπιπερώνουμε.
Προσθέτουμε τα μενταγιόν σε ένα τηγάνι με ζεστό ελαιόλαδο(όχι καυτό) για να ροδίσουν και από τις 2 πλευρές.
Καλό είναι να ρίχνουμε  λίγα λίγα τα κομμάτια του κρέατος για να διατηρήσουν τους χυμούς τους .
Όσα είναι έτοιμα τα διατηρούμε ζεστά και σκεπασμένα σε μια πιατέλα.
 Προσθέτουμε στο τηγάνι που ψήσαμε το κρέας το βούτυρο, τα κρεμμύδια και τα δαμάσκηνα.
Τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 4 – 5 λεπτά έως ότου το κρεμμύδι να γίνει διάφανο.
Σβήνουμε με το κονιάκ και περιμένουμε μέχρι τα υγρά να μειωθούν στο μισό.
Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και το φασκόμηλο.
Βράζουμε για ακόμη 1 – 2 λεπτά τη σάλτσα, να πήξει.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και αφαιρούμε το φασκόμηλο.
Σερβίρουμε τα μενταγιόν με την σάλτσα περιχυμένη από πάνω.

Ως γαρνιτούρα μπορούμε να βάλουμε πουρέ, ρύζι, πατάτες τηγανιτές ή ότι άλλο νομίζετε ότι ταιριάζει!

Ίσως σας ενδιαφέρουν…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.