Μπακαλιαροκεφτέδες με σάλτσα ντομάτας και Πατέ μπακαλιάρου από τον Άκη Πετρετζίκη στο πρωινό mou!
Συνταγές για την 25 Μαρτίου , τη Κυριακή των Βαΐων και όχι μόνο από τον Άκη!
Δείτε παρακάτω αναλυτικά τα υλικά και την εκτέλεση, όπως επίσης και το βίντεο από την εκπομπή.
Μπορεί να αργήσει λίγο να φορτώσει το βίντεο….λίγο υπομονή και στη θέση του κενού θα εμφανιστεί το βίντεο.
ΥΛΙΚΑ για πατέ μπακαλιάρου:
- 500 γραμμάρια μπακαλιάρου ξαρμυρισμένο
- 1 – 2 πατάτες ψιλοκομμένες
- 1/2 – 1 σελινόριζα κομμένη σε κομματάκια
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 2 δάφνες
- 1/3 φλυτζανιού ελαιόλαδο
- 1/2 φλυτζάνι κρέμα γάλακτος
- αλατοπίπερο
- μυρωδικά
ΥΛΙΚΑ για κεφτεδάκια μπακαλιάρου:
- 500 γραμμάρια μπακαλιάρο ξαρμυρισμένο
- 100 γραμμάρια ντάκο ή φρυγανιά
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ
- 1 ασπράδι
Ξαρμυρίζουμε τον μπακαλιάρο από τη προηγούμενη ημέρα , βάζοντας τον στο νερό και αλλάζοντας το νερό κάθε 2 – 3 ώρες για 5 -6 φορές.
Αφαιρούμε το δέρμα του γιατί είναι πολύ σκληρό και δεν τρώγεται.
Κόβουμε τον μπακαλιάρο στη μέση και αφαιρούμε και το κόκκαλο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ για πατέ μπακαλιάρου:
Κανονικά βράζουμε τα υλικά σε γάλα.
Εδώ όμως ο Άκης μας λέει να τα βράσουμε σε νερό.
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε για 15 – 20 λεπτά τις πατάτες, τη σελινόριζα τον μπακαλιάρο και τις δάφνες.
Τέλος σουρώνουμε , αφαιρούμε τη δάφνη και χτυπάμε στο μίξερ με τα υπόλοιπα υλικά.
Σερβίρουμε αλείφοντας το πάνω σε ζεστό ψωμί.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ για μπακαλιαροκεφτέδες:
Ψιλοκόβουμε τον μπακαλιάρο.
Χτυπάμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά μαζί εκτός από το μπακαλιάρο.
Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μπακαλιάρο και χτυπάμε λίγο ακόμα.
Βλέπουμε αν είναι αρκετά υγρό για να μπορούμε να το πλάσουμε.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο ή ένα ακόμη ασπράδι αυγού.
Πλάθουμε μπαλάκια και τηγανίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο.
Μπορούμε να φτιάξουμε και κόκκινη σάλτσα ως εξής:
Όπως είναι τηγανισμένα τα μπακαλιαροκεφτεδάκια στο τηγάνι, προσθέτουμε 2 ντομάτες(χτυπημένες στο μπλέντερ).
Τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση και τα πασπαλίζουμε προαιρετικά με μαϊντανό.