Τα Σαρακοστιανά του Άκη: Λαγάνα, ταραμοσαλάτα, μελιτζανοσαλάτα στο “Πρωινό mou”.

Δείτε τον Άκη και τη Φαίη να μας ετοιμάζουν Σαρακοστιανές συνταγές…Λαγάνα, ταραμοσαλάτα και μελιτζανοσαλάτα!
Παρακολουθείστε το βίντεο που μπορεί να αργήσει λίγο να φορτώσει και να φαίνεται ένα κενό στη θέση του.
Επίσης δείτε τα υλικά και την εκτέλεση κάθε συνταγής αναλυτικά γραμμένα!

Χρόνια μας πολλά!

 

Υλικά για τη λαγάνα:

  • 500 γραμμάρια σκληρό αλεύρι
  • 250 γραμμάρια νερό
  • 50 γραμμάρια λευκό κρασί
  • 1 φακελάκι μαγιά (8 γραμμάρια)
  • 2 κουταλιές ζάχαρη
  • 1 κουταλιά αλάτι
  • 2 κουταλιές ταχίνι

Εκτέλεση:

Λαγάνα

Λαγάνα

Στο κάδο του μίξερ βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και τα χτυπάμε στο δυνατό για να ανακατευτούν όλα τα υλικά.
Προσθέτουμε το αλεύρι και το χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 7-8 λεπτά.
Σε ένα μπολ βάζουμε λίγο λάδι και βάζουμε τη ζύμη από πάνω.
Σημειώνουμε με ένα  μαρκαδόρο το ύψος της ζύμης, το σκεπάζουμε με μία πετσέτα και περιμένουμε να διπλασιαστεί το  ύψος.
Απλώνουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο ταψί, τη πασπαλίζουμε με σουσάμι και την αφήνουμε να ξαναφουσκώσει για περίπου 10 λεπτά ακόμα.
Αφού φουσκώσει κάνουμε δαχτυλιές και το ψήνουμε για 25- 30 λεπτά στους 180 βαθμούς.

 


Υλικά για τη Μελιτζανοσαλάτα:

  • 2 φλάσκες μελιτζάνες
  • Μαϊντανό
  • Σκόρδο
  • Πιπεριές Φλωρίνης (Προαιρετικά)
  • Ντομάτες (Προαιρετικά)
  • 1/2 λεμόνι
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση:

Μελιτζανοσαλάτα

Μελιτζανοσαλάτα

Τρυπάμε με ένα πιρούνι καλά τις μελιτζάνες και τις βάζουμε στη σχάρα του φούρνου για  40 λεπτά – 1 ώρα στους 200 βαθμούς.
Ανοίγουμε τις μελιτζάνες στη μέση , παίρνουμε τη σάρκα και την κόβουμε σε κυβάκια.
Στο μπλέντερ χτυπάμε 2 σκελίδες σκόρδο, λίγο ελαιόλαδο, μαϊντανό και λίγο ξύδι.
Ωστόσο ψιλοκόβουμε  τη ντομάτα και τη πιπεριά.
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά, αλατοπιπερώνουμε  και ανακατεύουμε.

 


Υλικά για τη ταραμοσαλάτα:

  • 200 γραμμάρια λευκό ταραμά
  • 400 γραμμάρια μουσκεμένο και στραγγισμένο ψωμί
  • Χυμό και ξύσμα ενός λεμονιού
  • Ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο

Εκτέλεση:

Ταραμοσαλάτα

Ταραμοσαλάτα

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και το σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι.
Μετά από περίπου 5 – 10 λεπτά είναι έτοιμο.
Ρίχνουμε στο μπλέντερ το ψωμί, το σοταρισμένο κρεμμύδι και σκόρδο και τα χτυπάμε.
Το λάδι και το λεμόνι τα προσθέτουμε σιγά σιγά, δοκιμάζοντας για να ελέγχουμε τη γεύση.
Γαρνίρουμε με λίγο βασιλικό και ξύσμα λεμονιού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

2 Απαντήσεις

  1. Ο/Η mairi paraskeva λέει:

    ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ! ΑΚΗ ΕΧΩ ΔΙΚΙΟ ΠΟΥ ΣΕ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΙ! ΣΗΜΕΡΑ ΕΦΤΙΑΞΑ ΤΗΝ ΛΑΓΑΝΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΧΤΑΠΟΔΙ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ.ΥΠΕΡΟΧΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ! ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ.ΕΙΣΑΙ ΑΨΟΓΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΟΣ ΣΤΙΣ ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΣΟΥ. ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΩΝ.Μ Π Ρ Α Β Ο!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.