Γιορτινό ψωμί

Φουσκωτό και στολισμένο για το επίσημο , γιορτινό τραπέζι.
Φτιάξτε το, είναι απλά τέλειο!

 

 

 

ΥΛΙΚΑ:

  • 700 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή καλύτερα σταρένιο
  • 400 γραμ. νερό χλιαρό
  • 30 γραμ. μαγιά φρέσκια απ’ το φούρνο
  • 1 κουτ. του γλυκού αλάτι
  • 1/2 κουτ. του γλυκού ζάχαρη.
  • 1/2 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισο προαιρετικά

Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακουβίτσα και μέσα ρίχνουμε το χλιαρό νερό. Προσοχή όχι καυτό και καεί η μαγιά και δεν φουσκώσει το ψωμί μας, και διαλύουμε μέσα την μαγιά.
Συνεχίζουμε και ρίχνουμε το αλάτι και την ζάχαρη και αρχίζουμε και ζυμώνουμε το ζυμάρι μας.
Σ’ αυτό το στάδιο ρίχνουμε το γλυκάνισο εάν θέλουμε.
Πρέπει να γίνει μια ζύμη, που να μην κολλάει στα χέρια μας.
Σκεπάζουμε την ζύμη μας και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 1/2 ώρα .
΄Επειτα το ξαναζυμώνουμε και παίρνουμε τα 2/3 της ζύμης και κάνουμε μια μπαλίτσα και την βάζουμε στο κέντρο του ταψιού μας. ΄Επειτα παίρνουμε την υπόλοιπη ζύμη, αφού αφήσουμε ένα πολύ μικρό κομμάτι για τα σχεδιάκια μας, και κάνουμε μια πλεξούδια , την οποία την τοποθετούμε γύρω γύρω από την μπάλα.
Φτιάχνουμε, τριανταφυλλάκια, φυλλαράκια, ή ο,τι άλλο θέλουμε, τα κολλάμε με λίγο νεράκι, και τα αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Αν θέλουμε να γίνει γυαλιστερό το ψωμάκι μας, το αλείφουμε με ένα χτυπημένο αυγό σε ελάχιστο νεράκι.
Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο 180 βαθμούς για 50 έως 60 λεπτά. Θα δείτε ότι όταν το σηκώνετε είναι πλέον ελαφρύ.

Καλή επιτυχία !!!!

Η Συνταγή είναι από τη Βαρβάρα Νίγδελη.

 

Ίσως σας ενδιαφέρουν…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.