Κρουασάν με Mous σοκολάτας του Παρλιάρου!

chocolate croissants

Κρουασάν με μους σοκολάτας του Παρλιάρου

Η μους, που στα γαλλικά σημαίνει αφρός, ήταν για πολλά χρόνια αποκλειστικά γαλλική σπεσιαλιτέ.
Άρχισε να μπαίνει στην κουζίνα των Άγγλων και των Αμερικάνων στις αρχές του 1900.

Τα κρουασάν μπορείτε να τα φτιάξετε και από έτοιμη σφολιάτα, όπως κάνουμε τα κορνέ.
Αν όμως δεν βαριέστε, ορίστε και η συνταγή της ζύμης και ο μπελαλίδικος τρόπος παρασκευής τους!

Υλικά Συνταγής:

  • 15 γραμμάρια βούτυρο
  • 5 γραμμάρια μαγιά μπίρας
  • 5-6 κουταλιές της σούπας χλιαρό νερό
  • 210 γραμμάρια σκληρό αλεύρι
  • 4 γραμμάρια αλάτι
  • 30 γραμμάρια ζάχαρη
  • 2 κουταλιές της σούπας γάλα πλήρες
  • 125 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος

Εκτέλεση:

Τρίψτε τη μαγιά σε μπολ και διαλύστε τη με το νερό. Κοσκινίστε το αλεύρι με ένα σουρωτήρι πάνω από ένα γυάλινο μπολ. Προσθέστε το αλάτι, τη ζάχαρη, το γάλα, τα 15 γραμμάρια βούτυρο και τη διαλυμένη μαγιά.
Δουλέψτε τη ζύμη με το χέρι από έξω προς τα μέσα, έως ότου γίνει ομοιογενής. Εάν είναι πολύ σφιχτή, προσθέστε λίγο νερό. Σκεπάστε τη ζύμη με μεμβράνη και αφήστε τη να φουσκώσει για 1-1,5 ώρα σε ζεστό χώρο.
Ζυμώστε τη ζύμη με τα χέρια για να αποβληθεί το διοξείδιο του άνθρακα που παρήχθη κατά τη ζύμωση.
Έτσι η ζύμη ξαναπαίρνει τον αρχικό της όγκο. Ξανασκεπάστε το μπολ με μεμβράνη και αφήστε το στο ψυγείο για 1 ώρα για να ξαναδιπλασιαστεί ο όγκος της ζύμης.
Ζυμώστε τη για ακόμα μία φορά και βάλτε την στη κατάψυξη για 30 λεπτά.
Μαλακώστε τα 125 γραμμάρια βούτυρο με τη βοήθεια μίας σπάτουλας. Απλώστε τη ζύμη με πλάστη, σχηματίζοντας ένα παραλληλόγραμμο με μήκος 3 φορές μεγαλύτερο από το πλάτος του. Οι γωνίες πρέπει να είναι ορθές.
Απλώστε με τα δάχτυλα τη μισή ποσότητα του  βουτύρου στα 2/3 της κάτω πλευράς της ζύμης και διπλώστε μία φορά με το βούτυρο και μία φορά χωρίς βούτυρο. Βάλτε τη ζύμη για 30 λεπτά στη κατάψυξη και μετά 1 ώρα στο ψυγείο.
Επαναλάβετε τη διαδικασία “βούτυρο-δίπλωμα” με το υπόλοιπο βούτυρο και ξαναβάλτε τη ζύμη στη κατάψυξη για 30 λεπτά και μετά 1 ώρα στο ψυγείο

τύλιγμα ζύμης κρουασάν
τύλιγμα ζύμης κρουασάν

Ανοίξτε τη ζύμη με το πλάστη σε ένα φύλλο με διαστάσει περίπου 40-60 εκατοστών.
Κόψτε το φύλλο στη μέση κατά μήκος της μεγαλύτερης πλευράς και κάθε μισό σε 6 τρίγωνα.
Τυλίξτε το κάθε τρίγωνο, ξεκινώντας από τη μεγαλύτερη πλευρά προς την άκρη του τριγώνου.
Γυρίστε τις άκρες προς τα μέσα για να γίνουν σαν μισοφέγγαρο.
Αφήστε τα κρουασανάκια για μισή ώρα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Αν θέλετε χτυπήστε ένα αυγό και αλείψτε τα κρουασάν.
Ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 20-25 λεπτά

Tips:

  • Αν τα αφήσετε κατά λάθος περισσότερη ώρα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος πριν τα ψήσετε, ξαναβάλτε τα στο ψυγείο για 3-4 ώρες τουλάχιστον.
  • Προσέξτε το χρόνο και τη θερμοκρασία ψησίματος. Αν τα ψήσετε σε χαμηλότερη θερμοκρασία ή λιγότερο χρόνο από ό,τι πρέπει, το εσωτερικό τους θα μείνει άψητο

 

Κρουασάν
Κρουασάν

Για να είναι το κρουασάν τραγανό εξωτερικά και αφράτο εσωτερικά,χωρίς να είναι λιπαρά, χρησιμοποιήστε κρύο βούτυρο στο πρώτο ζύμωμα. Με αυτόν τον τρόπο να δημιουργηθούν και στρώσεις ζύμης με τα ενδιάμεσα κενά.

Για τη mous:

 

ΥΛΙΚΑ:

  • 200 γραμμάρια κουβερτούρα  55% κακάο τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια  (1 πακέτο 200 γρ.)
  • 200 γραμμάρια κρέμα γάλακτος  35% λιπαρά  (1 κούπα όχι πολύ γεμάτη)
  • 100 γραμμάρια γάλα (1/2 κούπα)

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και την τοποθετούμε στη φωτιά. Αφήνουμε να βράσει και το αδειάζουμε πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα. Ομοιογενοποιούμε πολύ καλά και προσθέτουμε την κρέμα χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή ανακατεύοντας απαλά. Γεμίζουμε ποτήρια ή μπολ, αφήνουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες να σταθεροποιηθεί και γαρνίρουμε την επιφάνεια με ό,τι έχουμε στο σπίτι. Αρωματίζουμε με ξύσμα πορτοκαλιού, λεμονιού, κανέλα κτλ.


Κόβουμε τα κρουασανάκια στην μέση και τα γεμίζουμε με λίγη από την μους!

Οι φωτογραφίες είναι από Koluso1541 και Zeditas.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

1 Απάντηση

  1. Ο/Η dimitris λέει:

    Ευρηκα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.