Δάκτυλα (κύπρου)
Για το φύλλο:
2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι (1 φλιτζάνι σκληρό και 1 φλιτζάνι μαλακό)
1/4 του τσαγιού νερό
1/4 του τσαγιού λάδι
Κορν φλάυρ ή νισεστέ για το ανοιγμα του φύλλου
Σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Για τη γέμιση:
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
2 1/2 φλιτζάνια του τσαγιού καρυδόψιχα ή αμυγδαλόψιχα (κοπανισμένη)
2-3 κουταλιές της σούπας ροδόσταμο
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο σκόνη
Για το σιρόπι:
2 φλιτζάνια του τσαγιού ζαχαρη
2 κουταλιές της σούπας μέλι
1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού νερό
1 ξύλο κανέλλλας
Εκτέλεση συνταγής:
Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπωλ, κάνουμε μια λακουβίτσα στη μέση και προσθέτουμε μέσα σε αυτήν το λάδι και το νερό. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία μέτρια ζύμη. Τη χωρίζουμε σε μικρά μπαλάκια, τα πασπαλίζουμε με νισεστέ και τα αφήνουμε να μείνουν περίπου 30 λεπτά.
Ωστόσο, ετοιμάζουμε τη γέμιση…κοπανίζουμε την καρυδόψιχα ή την αμυγδαλόψιχα (ή και τα δύο μαζί) και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το γαρύφαλλο και το ροδόσταμο για ναβραχεί και να έχουμε μία μάζα.
Ρίχνουμε στον πάγκο που δουλεύουμε λίγο κορν φλάουρ ή νισεστέ και ανοίγουμε κάθε μπαλάκι από το ζυμάρι σε λεπτό φύλλο. Το κόβουμε σε παραλληλόγραμμα κομμάτια μεγέθους 8-10 εκατοστά και βάζουμε σε κάθε φύλλο μία μικρή κουταλιά από τη γέμιση. Κλείνουμε από τις μεγαλύτερες πλευρές, όπως κλέινει το χαρτί στο τσιγάρο και πατάμε τις άκρες με ένα πιρούνι για να κλείσουν καλά.
Όταν τελειώσει το φύλλο και η γέμιση, βάζουμε μπόλικο λάδι να κάψει και τηγανίζουμε τα δάκτυλα μέχρι να ξανθύνουν και από τις δύο πλευρές. Τα βγάζουμε, τότε, με μία τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε μία χαρτοπετσέτα για να ρουφήξει το λάδι.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη, το μέλι και την κανέλλα να βράσουν για 10 λεπτά.
Διατηρόντας το σιρόπι ζεστό, σιροπιάζουμε με αυτό όλα τα δάκτυλα.
Προσεκτικά να μη σπάσουν, τα σερβίρουμε σε μία πιατέλα.
Το γλυκό αυτό είναι παραδοσιακό της Κύπρου!
Καλή επιτυχία!!!