Μπεσαμέλ
-
- 2 κουταλιές της σούπαςβούτυρο
- 4κουταλιές της σούπας αλεύρι
- 1 λίτρο γάλα
- αλάτι
- φρέσκο πιπέρι
- μοσχοκάρυδο
Λιώνουμε το βούτυρο σε μια μεσαία κατσαρόλα. Η φωτιά μας θα πρέπει να είναι μέτρια.
Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να γίνει ένα χρυσό μείγμα που κάνει μπουρμπουλήθρες. Προσοχή να μην γίνει καφέ (γύρω στα 2 λεπτά). Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα, ενώ ταυτόχρονα ανακατεύουμε καλά με τον σύρμα για να μην μας σβολιάσει. Βοηθάει πολύ αν το γάλα είναι ζεστό γιατί μειώνεται ο κίνδυνος σβολιάσματος. Αν όμως ανακατεύουμε καλά δεν είναι απαραίτητο.
Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Σιγά σιγά η μπεσαμέλ μας θα πήξει.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο (αν θέλουμε), χαμηλώνουμε κι άλλο τη φωτιά και ανακατεύουμε για λίγο ακόμα.