Σπανακόπιτα με σπιτικό φύλλο ή φύλλο μπακλαβά

spinach pie

Σπανακόπιτα

 

Νόστιμη και γευστική σπανακόπιτα με τραγανό φύλλο μπακλαβά ή σπιτικό χωριάτικο φύλλο.

 

Σπανακόπιτα με σπιτικό φύλλο ή φύλλο μπακλαβά
Ingredients
  • 1 και 1/4 του κιλού σπανάκι
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 μάτσο φρέσκια κρεμμύδια ή 4-5 πράσα
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
  • Λίγο μοσχοκάρυδο
  • 1 κουταλιά του γλυκού κανέλα και μπαχάρι
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 1 φλιτζάνι βούτυρο ή λάδι
  • 2-5 αυγά (ανάλογα με τα γούστα σας)
  • 2 φλιτζάνια φέτα τρίμμα
  • 15-20 φύλλα μπακλαβά
Instructions
  1. Καθαρίζουμε και πλένουμε το σπανάκι, αφαιρώντας τις ρίζες και τα κιτρινισμένα φύλλα.
  2. Σε μία λεκάνη κόβουμε το σπανάκι σε ψιλά κομμάτια, το αλατίζουμε, το στρίβουμε και το στύβουμε καλά για να στραγγίσει το υγρό του.
  3. Ψιλοκόβουμε το άνηθο και το μαϊντανό και τα προσθέτουμε στο σπανάκι.
  4. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα με 5-6 κουταλιές βούτυρο ή 1/2 φλιτζανιού λάδι τσιγαρίζουμε τα κρεμμυδάκια, αφού πρώτα τα ψιλοκόψουμε.
  5. Προσθέτουμε το σπανάκι με τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά.
  6. Ανακατεύουμε καλά ,σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και τα αφήνουμε να σιγοψηθούν, μέχρι να απορροφηθεί όλο το ζουμί τους (περίπου 3/4 της ώρας).
  7. Αφού τελειώσει το ψήσιμο, το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και έπειτα ρίχνουμε μέσα το γάλα, το τυρί και τα αυγά.
  8. Ανακατεύουμε καλά και η γέμιση μας είναι έτοιμη.
  9. Σε ένα λαδωμένο ή βουτυρωμένο ταψί ανάλογου μεγέθους ( υπολογίζουμε ότι το ύψος της πίτας θα είναι περίπου 2 δάκτυλα ), στρώνουμε τα μισά φύλλα αλείφοντας τα ένα ένα με βούτυρο.
  10. Απλώνουμε το μίγμα με το σπανάκι και το καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, αφού τα αλείψουμε και αυτά με βούτυρο.
  11. Κόβουμε τα περισσεύματα τους, ώστε να καλύπτουν ίσα – ίσα την επιφάνεια της πίτας.
  12. Γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες των κάτω φύλλων που περισσεύουν, βρέχοντας τες με πινέλο ( με λίγο χλιαρό νερό ή βούτυρο λιωμένο ή λάδι). Έτσι σκεπάζουμε όλη τη πίτα .
  13. Βουτυρώνουμε καλά την επίφάνεια της πίτας, τη χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι σε μπακλαβωτά κομμάτια.
  14. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς C για περίπου 1 ώρα (μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
  15. Αφού ψηθεί, βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, αφήνουμε να μισοκρυώσει και κόβουμε την πίτα σε κομμάτια (στα σημεία που είχαμε χαράξει) και σερβίρουμε.

 

Παραλλαγές:

spinach pie

Σπανακόπιτα

  • Αν θέλουμε την πίτα μας νηστίσιμη, αντί για βούτυρο, χρησιμοποιούμε λάδι και αντί για γάλα, τυρί και αυγά, όταν βράζουμε το σπανάκι  προσθέτουμε 2-3 φλιτζάνια του καφέ ρύζι
  • Μπορούμε να φτιάξουμε πρασόπιτα, αν στη θέση του σπανακιού χρησιμοποιήσουμε πράσα (μόνο το άσπρο τμήμα τους).
  • Εκτός από το έτοιμο φύλλο μπακλαβά μπορούμε να ζυμώσουμε φύλλο σπιτικό σε παραλλάσσοντα πάχη, κανονικό σε σύνθεση υλικών (αλεύρι, αλάτι, νερό, 2-3 κουταλιές λάδι ή βούτυρο) ή και εμπλουτισμένο μ προσθήκη αυγών, γάλατος, γιαουρτιού και βουτύρου
  • Στην Ήπειρο , σε ένα είδος ζυμαρόπιτας, στη ζύμη (ζυμάρι για ψωμί ανεβασμένο) προσθέτουν και τα υλικά της γέμισης, ξαναζυμώνουν καλά και στρώνουν κατευθείαν το μίγμα τους σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουν στον φούρνο
  • Εκτός από την κλασική διάταξη των στρώσεων (μισά φύλλα κάτω – γέμιση -υπόλοιπα φύλλα από κάτω) μπορεί η στρώσει να γίνει και με άλλη σειρά…. ένα χοντρό σπιτικό ζυμωμένο φύλλο από κάτω (ή 2-3 ψιλά φύλλα) – 1 λεπτή στρώση γέμισης (το 1/4) – δεύτερο φύλλο χοντρό (ή 2-3 ψιλά) – 1 παχιά στρώση γέμισης (το 1/2) – τρίτο χοντρό φύλλο – το υπόλοιπο 1/4 της γέμισης – σκέπασμα με τέταρτο χοντρό φύλλο.
  • Μπορούμε πάνω από το τελευταίο φύλλο, αντί να το περιχύσουμε  με βούτυρο,να στρώσουμε μία κρέμα αυγού – γάλακτος – σιμιγδαλιού

 

Ίσως σας ενδιαφέρουν…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.