Σπανακόπιτα με σπιτικό φύλλο ή φύλλο μπακλαβά
Νόστιμη και γευστική σπανακόπιτα με τραγανό φύλλο μπακλαβά ή σπιτικό χωριάτικο φύλλο.
Σπανακόπιτα με σπιτικό φύλλο ή φύλλο μπακλαβά
Ingredients
- 1 και 1/4 του κιλού σπανάκι
- 1 ματσάκι άνηθο
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- 1 μάτσο φρέσκια κρεμμύδια ή 4-5 πράσα
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
- Λίγο μοσχοκάρυδο
- 1 κουταλιά του γλυκού κανέλα και μπαχάρι
- 1 φλιτζάνι γάλα
- 1 φλιτζάνι βούτυρο ή λάδι
- 2-5 αυγά (ανάλογα με τα γούστα σας)
- 2 φλιτζάνια φέτα τρίμμα
- 15-20 φύλλα μπακλαβά
Instructions
- Καθαρίζουμε και πλένουμε το σπανάκι, αφαιρώντας τις ρίζες και τα κιτρινισμένα φύλλα.
- Σε μία λεκάνη κόβουμε το σπανάκι σε ψιλά κομμάτια, το αλατίζουμε, το στρίβουμε και το στύβουμε καλά για να στραγγίσει το υγρό του.
- Ψιλοκόβουμε το άνηθο και το μαϊντανό και τα προσθέτουμε στο σπανάκι.
- Σε μία μεγάλη κατσαρόλα με 5-6 κουταλιές βούτυρο ή 1/2 φλιτζανιού λάδι τσιγαρίζουμε τα κρεμμυδάκια, αφού πρώτα τα ψιλοκόψουμε.
- Προσθέτουμε το σπανάκι με τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά.
- Ανακατεύουμε καλά ,σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και τα αφήνουμε να σιγοψηθούν, μέχρι να απορροφηθεί όλο το ζουμί τους (περίπου 3/4 της ώρας).
- Αφού τελειώσει το ψήσιμο, το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και έπειτα ρίχνουμε μέσα το γάλα, το τυρί και τα αυγά.
- Ανακατεύουμε καλά και η γέμιση μας είναι έτοιμη.
- Σε ένα λαδωμένο ή βουτυρωμένο ταψί ανάλογου μεγέθους ( υπολογίζουμε ότι το ύψος της πίτας θα είναι περίπου 2 δάκτυλα ), στρώνουμε τα μισά φύλλα αλείφοντας τα ένα ένα με βούτυρο.
- Απλώνουμε το μίγμα με το σπανάκι και το καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, αφού τα αλείψουμε και αυτά με βούτυρο.
- Κόβουμε τα περισσεύματα τους, ώστε να καλύπτουν ίσα – ίσα την επιφάνεια της πίτας.
- Γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες των κάτω φύλλων που περισσεύουν, βρέχοντας τες με πινέλο ( με λίγο χλιαρό νερό ή βούτυρο λιωμένο ή λάδι). Έτσι σκεπάζουμε όλη τη πίτα .
- Βουτυρώνουμε καλά την επίφάνεια της πίτας, τη χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι σε μπακλαβωτά κομμάτια.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς C για περίπου 1 ώρα (μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
- Αφού ψηθεί, βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, αφήνουμε να μισοκρυώσει και κόβουμε την πίτα σε κομμάτια (στα σημεία που είχαμε χαράξει) και σερβίρουμε.
Παραλλαγές:
- Αν θέλουμε την πίτα μας νηστίσιμη, αντί για βούτυρο, χρησιμοποιούμε λάδι και αντί για γάλα, τυρί και αυγά, όταν βράζουμε το σπανάκι προσθέτουμε 2-3 φλιτζάνια του καφέ ρύζι
- Μπορούμε να φτιάξουμε πρασόπιτα, αν στη θέση του σπανακιού χρησιμοποιήσουμε πράσα (μόνο το άσπρο τμήμα τους).
- Εκτός από το έτοιμο φύλλο μπακλαβά μπορούμε να ζυμώσουμε φύλλο σπιτικό σε παραλλάσσοντα πάχη, κανονικό σε σύνθεση υλικών (αλεύρι, αλάτι, νερό, 2-3 κουταλιές λάδι ή βούτυρο) ή και εμπλουτισμένο μ προσθήκη αυγών, γάλατος, γιαουρτιού και βουτύρου
- Στην Ήπειρο , σε ένα είδος ζυμαρόπιτας, στη ζύμη (ζυμάρι για ψωμί ανεβασμένο) προσθέτουν και τα υλικά της γέμισης, ξαναζυμώνουν καλά και στρώνουν κατευθείαν το μίγμα τους σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουν στον φούρνο
- Εκτός από την κλασική διάταξη των στρώσεων (μισά φύλλα κάτω – γέμιση -υπόλοιπα φύλλα από κάτω) μπορεί η στρώσει να γίνει και με άλλη σειρά…. ένα χοντρό σπιτικό ζυμωμένο φύλλο από κάτω (ή 2-3 ψιλά φύλλα) – 1 λεπτή στρώση γέμισης (το 1/4) – δεύτερο φύλλο χοντρό (ή 2-3 ψιλά) – 1 παχιά στρώση γέμισης (το 1/2) – τρίτο χοντρό φύλλο – το υπόλοιπο 1/4 της γέμισης – σκέπασμα με τέταρτο χοντρό φύλλο.
- Μπορούμε πάνω από το τελευταίο φύλλο, αντί να το περιχύσουμε με βούτυρο,να στρώσουμε μία κρέμα αυγού – γάλακτος – σιμιγδαλιού