Συνταγή για Γλυκό του κουταλιού καρότο
ΥΛΙΚΑ
► 1 κιλό καρότα (καθαρισμένα) , περίπου 1300 γραμμάρια ακαθάριστα
► 1 κιλό ζάχαρη
► 3 ποτήρια νερό
► 3 φακελάκια βανιλλίνη
► 1 κλαδάκι αρμπαρόριζα ή ½ κουταλάκι του γλυκού μαστίχα κοπανισμένη ή 2-3 ξυλάκια κανέλας* και 5-8 γαρίφαλα καρφάκια(*αν επιλέξατε να αρωματίσετε με γαρίφαλα και κανέλα το γλυκό, θα τα προσθέσετε από την αρχή στο σιρόπι σας την ώρα που το δένετε.)
► Χυμό μισού λεμονιού
► Αμύγδαλα ασπρισμένα και ελαφρώς στεγνωμένα στο φούρνο, δεν πρέπει να πάρουν χρώμα, μπαίνουν προαιρετικά μόλις κατεβάσουμε το γλυκό από τη φωτιά, η ποσότητα είναι θέμα γούστου.
Λίγα στοιχεία ακόμα….
Η βανιλλίνη που παράγεται χημικά, η οποία είναι πολύ φτηνότερη από την καθαρή φυσική βανίλια.
Η γεύση της βανιλλίνης διαφέρει από αυτή της βανίλιας, δεδομένου ότι η τελευταία περιέχει και πολλές άλλες ενώσεις. Για τις περισσότερες εφαρμογές τροφίμων, εντούτοις, η βανιλλίνη είναι μια κατάλληλη εναλλακτική λύση. Η συνθετική βανιλλίνη είναι χημικά πανομοιότυπη με τη φυσική βανιλλίνη και μπορεί έτσι να ταξινομηθεί ως ημιφυσικό ή πανομοιότυπο με το φυσικό άρωμα.
Η φυσική βανίλια προέρχεται από το φυτό βανίλια (Vanilla planifoilia), μια ποικιλία από την οικογένεια των ορχιδέων. Η βανίλια είναι κυρίως παρούσα στους σπόρους του φυτού. Οι σπόροι είναι ζυμωμένοι (ωριμασμένοι) για να απελευθερώσουν την βανιλλίνη, την κύρια ένωση της βανίλιας. Κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης οι σπόροι παίρνουν το χαρακτηριστικό μαύρο χρώμα.
Η αρωματική ουσία που παράγεται από τους καρπούς ορισμένων από τα είδη της, χρησιμοποιείται τόσο στην μαγειρική, όσο και στην αρωματοποιία ακόμα και σαν αφέψημα.
Πολύ και ενδιαφέρουσα και χρονοβόρα είναι η διαδικασία κατά την οποία παίρνουμε την βανίλια, η οποία διαρκεί 4 με 5 μήνες, με διαδοχική έκθεση των καρπών στον ήλιο και στη νυχτερινή υγρασία και κατόπιν αποξήρανση σε καλά αεριζόμενο χώρο. Ο φρέσκος καρπός της βανίλιας δεν έχει άρωμα!!
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Διαλέγουμε μετρίου μεγέθους τρυφερά καρότα. (Αν βρείτε ή καλλιεργείτε χρωματιστές ποικιλίες φτιάξτε γλυκάκι καρναβάλι με όλες τις ποικιλίες, γίνεται πολύ εντυπωσιακό). Τα πλένουμε πολύ καλά. Τα καθαρίζουμε εξωτερικά και τα πλένουμε και πάλι πολύ καλά.
Τα κόβουμε σε ροδέλες πάχους 3 χιλιοστών, αν θέλουμε να βγουν πιο μεγάλες οι ροδέλες κόβουμε λοξά, όσο πιο λοξά τόσο πιο μεγάλες θα βγουν οι ροδέλες.
(Αν έχουμε μαντολίνο τα κόβουμε εκεί για ευκολία και κέρδος χρόνου).
Μπορούμε να τρίψουμε τα καρότα μας και στο χοντρό τρίφτη.Γούστα είναι αυτά!
Θα δώσω δυο διαφορετικές εκδοχές για την παρασκευή, φτιάξτε όποια σας αρέσει.
Πρώτη εκδοχή: Ζεματάμε τα καρότα μια ή δυο φορές για να μην έχουν έντονη γεύση και μυρωδιά, οπότε φεύγει η αψάδα τους. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε νερό, που πρέπει να τα καλύπτει καλά και τα ζεματάμε για 10 λεπτά. (tip: το νερό δεν το πετάμε, είτε το χρησιμοποιούμε σε σούπα λαχανικών, ή αφού κρυώσει ποτίζουμε με αυτό τα λουλούδια μας, έτσι τους προσφέρουμε ωραίο λίπασμα)
Σουρώνουμε καλά τα καρότα σε ένα μεγάλο σουρωτήρι. Μετά δένουμε σε βαρύ σιρόπι τη ζάχαρη με το νερό και τη βανίλια και ρίχνουμε στο ζεστό σιρόπι τα καρότα. Σε 15-20 λεπτά είναι έτοιμα, ανάλογα με το πάχος που είναι κομμένες οι ροδέλες και φυσικά ο χρόνος εξαρτάται κι από την ποικιλία των καρότων.
Αν δημιουργηθεί αφρός τον βγάζουμε μόνο όταν αρχίσει να σχηματίζεται γύρω από τα τοιχώματα της κατσαρόλας, αλλά επειδή τα έχουμε ζεματίσει μάλλον δεν θα βγάλουν. Μόλις δούμε πως κοντεύει να γίνει το γλυκό προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και την αρμπαρόριζα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, αν θέλουμε αμύγδαλα στο γλυκό τα ρίχνουμε τώρα που κατεβάσαμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Όταν κρυώσει αφαιρούμε την αρμπαρόριζα. Την επόμενη μέρα ελέγχουμε αν έχει αφήσει υγρά. Αν έχει αραιώσει πολύ το σιρόπι, αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα τα καρότα προσεχτικά και ξαναδένουμε το σιρόπι. (tip: Τα αμύγδαλα μπορείτε να τα έχετε έτοιμα μέσα σε γυάλινο δοχείο στο ψυγείο και τα προσθέτετε την ώρα που προσφέρετε το γλυκό, έτσι μένουν τραγανά, ενώ μέσα στο γλυκό μαλακώνουν αρκετά.)
Δεύτερη εκδοχή: ( πιο γρήγορη, απλή και πιο θρεπτική και αρωματική)
Όσοι δεν αγαπάτε να ταλαιπωρείτε τα φρούτα και τα λαχανικά επιλέξτε αυτόν τον τρόπο. Βράζουμε λοιπόν το σιρόπι με:
► 4 ποτήρια νερό
► 1 κιλό ζάχαρη
και ρίχνουμε στο βραστό σιρόπι τα καρότα.
Αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί, μαζί με τα αρωματικά που επιλέγουμε κάθε φορά και μόλις μαλακώσουν είναι έτοιμα. Στο τέλος ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και μόλις πάρουν μια βράση αποσύρουμε από τη φωτιά. Τυχόν αφρό που θα δημιουργηθεί τον αφήνουμε πρώτα να πιάσει στις άκρες της κατσαρόλας, οπότε γίνεται και πιο παχύς και τότε τον αφαιρούμε, όπως κάνουμε και σε όλα τα γλυκά. Αν μας αρέσουν τα αμύγδαλα τα προσθέτουμε στο γλυκό.
Τρώμε το γλυκάκι μόνο του, μαζί με γιαούρτι ή ξινή κρέμα, ή με ένα παγωτό κρέμα ή καϊμάκι ή στολίζουμε με αυτό κέικ καρότου, ή διάφορα κέικ και τούρτες ή μπισκότα.