Kugelhoph – γλυκό ψωμί από σταφίδες – Γαλλικό σταφιδόψωμο από τον Στέλιο Παρλιάρο στις “Γλυκιές Αλχημείες”.

 

Ο Στέλιος Παρλιάρος μας παρουσιάζει γαλλικό σταφιδόψωμο.
Μοιάζει με το δικό μας σταφιδόψωμο, αλλά δεν είναι νηστίσιμο!

KUGΕLHOPH - Γαλλικό σταφιδόψωμο

KUGΕLHOPH – Γαλλικό σταφιδόψωμο

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΖΥΜΑΡΙ:

  • 250 γραμμάρια αλεύρι σκληρό
  •  50 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
  •  1 πρέζα αλάτι
  • 50 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  •  1 αυγό ολόκληρο
  • 1 κρόκο αυγού
  • 75 γραμμάρια νερό
  • 12 γραμμάρια φρέσκια μαγιά της μπύρας (ή 6 γραμμάρια ξερή μαγιά)
  • 120 γραμμάρια σταφίδες ξανθές πολύ φρέσκες
  • άχνη για πασπάλισμα

 

Εκτέλεση:

ΓΙΑ ΤΟ ΖΥΜΑΡΙ:
Ζεσταίνουμε το νερό περίπου στους 50οC και λιώνουμε μέσα σ’ αυτό το αλάτι, τη μαγιά και τη ζάχαρη.
Κατόπιν ρίχνουμε αυτό το μείγμα με τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τις σταφίδες, στο μίξερ ή σ’ ένα βαθύ σκεύος και ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι το μείγμα να ξεκολλάει από το σκεύος και να γίνει λαστιχωτό.
Αφήνουμε το ζυμάρι σκεπασμένο με μια πετσέτα σε θερμοκρασία δωματίου για μια ώρα περίπου και κατόπιν ζυμώνουμε ξανά μαζί με τις σταφίδες.
Βουτυρώνουμε φόρμα για Κουγκλόφ ή μια μεγάλη ή ατομικές.
Παίρνουμε τη ζύμη και πιέζουμε πολύ καλά προς τον πάτο μέχρι το ½ της φόρμας.
Αφήνουμε 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου να διπλασιάσει τον όγκο του και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο
στους 200οC για 40-45 λεπτά. Δοκιμάζουμε μ’ ένα μαχαίρι αν έχει ψηθεί (αν το μαχαίρι βγαίνει στεγνό).
Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Είναι γλυκό το οποίο σερβίρεται την ίδια μέρα.

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Μερίδες: 8 – 10

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.