Σουφλέ με πατάτες και τυριά από τον Άκη Πετρετζίκη στο “Πρωινό mou”!
Ο βασιλιάς περιμένει το σουφλέ και όχι το σουφλέ τον βασιλιά.
Το σουφλέ είναι ένα φαγητό που τρώγεται κατευθείαν από το φούρνο!
Ο Άκης μας αποκαλύπτει τα μυστικά του σουφλέ και μας παρουσιάζει μια πολύ νόστιμη και νηστίσιμη συνταγή για όσους νηστεύουν μόνο το κρέας και το ψάρι!
Δείτε παρακάτω τα υλικά και την εκτέλεση γραμμένα και παρακολουθείστε το βίντεο αν θέλετε για παραπάνω λεπτομέρειες.
Το βίντεο αργεί καμιά φορά να φορτώσει και στη θέση του φαίνεται ένα κενό…λίγο υπομονή και θα εμφανιστεί!
Υλικά:
- 800 γραμμάρια πατάτες
- Μυρωδικά της αρεσκείας σας (πάπρικα,σκόρδο, κρεμμύδι ,ρίγανη…)
Υλικά για το σουφλέ:
- 6 κρόκοι αυγών
- 9 ασπράδια αυγών
Υλικά για τη μπεσαμέλ:
- 100 γραμμάρια αλεύρι
- 100 γραμμάρια βούτυρο
- 500 γραμμάρια γάλα
- 200 γραμμάτια τυριά (γκούντα, μοτσαρέλα, φέτα, τυρί κρέμα)
Εκτέλεση:
Τηγανίζουμε τις πατάτες είτε με τον κλασικό τρόπο στο τηγάνι και μετά προσθέτουμε τα μυρωδικά, είτε τις βάζουμε στο μηχάνημα που μας έδειξε ο Άκης αν το έχουμε με τις φλούδες και με τα μυρωδικά μαζί.
Φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ ως εξής:
Βάζουμε το βούτυρο σε μία κατσαρόλα να λιώσει και προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι να σοταριστεί λίγο, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα.
Προσθέτουμε το γάλα κουταλιά κουταλιά, το οποίο πρέπει να είναι ζεστό για να μην μας σβολιάσει η μπεσαμέλ , συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Αφού πήξει,σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τα τυριά.
Ανακατεύουμε καλά , δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι ή πιπέρι αν χρειάζεται.
Προσθέτουμε τα μυρωδικά που μας αρέσουν και αφήνουμε περίπου 10 -15 λεπτά να κρυώσει .
Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους.
Προσθέτουμε τους κρόκους στη μπεσαμέλ και ανακατεύουμε πολύ καλά να πάνε παντού οι κρόκοι.
Ξεκινάμε να χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ μέχρι να γίνουν μαρέγκα, αφού έχει κρυώσει το μείγμα με τη μπεσαμέλ.
Σε αυτό το σημείο μπορούμε να προσθέσουμε ό,τι άλλο θέλουμε, όπως κοτόπουλο, σπανάκι, ζαμπόν, γαλοπούλα….
Παίρνουμε μία καλή κουταλιά από τη μαρέγκα και ανακατεύουμε με το μείγμα της μπεσαμέλ πολύ καλά για να μαλακώσει.
Ενσωματώνουμε την υπόλοιπη μαρέγκα με το μείγμα και τα ενοποιούμε ανακατεύοντας πολύ απαλά με μία μαρίζα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά ένα πυρέξ.
Τοποθετούμε τις τηγανιτές πατάτες στον πάτο του πυρέξ ,στρώνουμε από πάνω το μείγμα με τη μπεσαμέλ και τη μαρέγκα και το βάζουμε κατευθείαν στο φούρνο για μισή ώρα στους 160 βαθμούς.